ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Nisan Bülteni | ÇEKÜL | Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Nisan Bülteni

Kitaplıktan Seçkiler:

“MİRAS” Araştırma Raporu

Tarihi Kentler Birliği için ÇEKÜL Vakfının hazırladığı, saha çalışması ve dökümantasyon süreçlerini Urban.Koop’un yürüttüğü İklim Krizinde Dayanıklılık İçin Kaynak Olarak “Miras” raporu çevrimiçi erişime açıldı. Mirasın tartışılmaz öneminin farklı yaklaşımlarla değerlendirildiği raporda Türkiye’den ve dünyadan örneklerle, gerekli çözüm önerileri sunuluyor.
Rapor boyunca miras kavramının kesin ve genel bir tanımı yapılmadı çünkü mirasın hâlâ müzakere edilen, değişen ve evrilen bir anlayış olarak karşımıza çıktığı belirtildi. ÇEKÜL Vakfının yıllardır vurguladığı “doğa-kültür-insan bir bütündür” yaklaşımı raporun temelini oluşturdu. Doğa ve kültür birbirinden ayrı değil, tersine, bir bütün olarak değerlendirildi. Raporda, “iklim krizi ve miras” farklı başlıkla inceleniyor.
Rapora https://www.tarihikentlerbirligi.org/yayinlar/#flipbook-df_13798/1/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Medeniyetler Bahçesi Hatay Şehrengizi

Hatay Vakfı tarafından yayımlanan, Kâmil Uğurlu ile M. Hilal Uğurlu’nun kaleme aldığı Hatay Şehrengizi kitabında, bütün insanlığa ilham verecek bir güzelleme yer alıyor. Kâmil Uğurlu ile M. Hilal Uğurlu sabırla ve sevgiyle Hatay’ın dört bir yanını dolaştı, insanlarıyla konuştu; Hatay’a dair göz ardı edilmiş veya farkına varılmamış detayları gün yüzüne çıkardı ve bölgenin ne kadar zengin ve güzel değerleri olduğunu ortaya koydu. 2023 yılında basılan 464 sayfalık bu kitabı, “Medeniyetler Bahçesi” olan Hatay bölgesi tarihine yönelik samimi ve özgün bir kaynak olarak düşünebiliriz.

Afet Yönetimi: Beklenmeyeni Beklemek, En Kötüsünü Yönetmek

Mikdat Kadıoğlunun kaleme aldığı ve Marmara Belediyeler Birliği Kültür Yayınlarından çıkan bu kitapta, yerel yönetimlerin afet ve acil durumlar için yapması gerekenler detaylıca anlatılıyor. Afet yönetimi bilim dalını tek bir kaynağa sıkıştırmak zor olsa da afet yönetiminin belli başlı evreleri bu kitapta kısa ve öz bir şekilde anlatılmış. Kitabı daha okunur ve etkili kılmak adına grafik ve şekiller de metinlere eşlik ediyor. 1999 Depreminden alınması gereken derslere, özlü sözlere ve eğlenceli karikatürlere de yer veriliyor.

Şanlıurfa: Uygarlığın Doğduğu Şehir

Şanlıurfa’nın coğrafi, tarihi, mimari, arkeolojik ve turistik değerlerini sanat, edebiyat ve halk kültürü öğeleriyle harmanlayan, Urfalı aydınların kaleme aldığı bu kitap; Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı Yayınları tarafından yayımlandı. Arkeolojik kazılardan elde edilen buluntularla, Şanlıurfa’nın mimarlık ve tarım tarihi yönünden dünyanın en eski şehirlerinden biri olduğu belgelerle ortaya koyuluyor. Göbeklitepe örneğini işleyen kitap; yapılan kazılarda dünyanın en eski tapınak kalıntılarının bulunduğu Urfa’ya “İnançlar Diyarı” ve “Peygamberler Şehri” denmesini gerekçelendiriyor. Bir kitaba sığamayacak kadar zengin kültür değerlerine sahip olan bu şehri ana hatlarıyla bize aktarmaya çalışan, kaynak niteliğinde bir çalışma.

İPA İstanbul Kitaplığı

İPA İstanbul Kitaplığı (İstanbul Kent Arraştırmaları Kitaplığı) kent araştırmaları, mimarlık, şehir planlama ve benzeri konularda uzmanlaşmış bir ihtisas kütüphanesi. Atatürk Kitaplığı ile uyumlu şekilde çalışarak 40 bindenden fazla basılı yayını da araştırmacılarının hizmetine sunuyor. İnternet sitelerinden çevrimiçi üye olarak dijital koleksiyonlarını incelemek mümkün. İPA İstanbul Kitaplığından yararlanmak için rezervasyon yapılması gerekiyor. İki katlı kütüphanenin alt katı genel kullanıcılara açık olup, çevrimiçi rezervasyonla okurlarını kabul ediyor. Üst katı ise İstanbul ve kent araştırmaları üzerine çalışma yapan araştırmacılara ayrılmış. Detaylı bilgi almak için [email protected] adresinden kütüphaneyle iletişime geçebilirsiniz.

Vennesla Kütüphanesi

Norveç Vennesla’da kurulmuş bir halk kütüphanesi olan Vennesla Kütüphanesi, mimari tasarımıyla birçok ödül kazandı. Kütüphane, aynı zamanda bir “kültür evi” olarak kullanılıyor. Dalgalı yapısı sayesinde okurlara ferah bir oturma alanı ve aydınlık bir okuma imkânı sağlıyor. Modernist tasarımın somut kanıtlarından sayılan etkileyici bina, koleksiyon içeriği kadar estetik nedenlerle de çok sayıda araştırmacıyı misafir ediyor.