ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Eylül Bülteni | ÇEKÜL | Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Eylül Bülteni

Güz Vaktinde Keşif

ÇEKÜL Yayınlarının renkli yelpazesinden bir kitap önerisi daha 😊 Sonbaharın ilk günlerinde “İstanbul’un Doğal Bitkileri”ni keşfetmeye ne dersiniz?
Araştırmacılar ve doğa tutkunları için önemli bir kaynakça niteliğindeki İstanbul’un Doğal Bitkileri kitabı; ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik tarafından hazırlandı ve yıllar süren araştırmalarının ürünü olarak okurlara sunuldu. Bin 152 sayfa olan kitap, İstanbul’un bitki çeşitliliğini gözler önüne seriyor. 8 bin 500 yıllık tarihi bir kent olan İstanbul’daki kentleşme politikaları, yoğun nüfus baskısıyla birlikte bazı bitki türlerini doğrudan etkiliyor. Akkemik, hazırladığı kapsamlı çalışmayla; bu eşsiz coğrafyayı paylaştığımız doğal hayata ve kent içinde bulunan bitkilere ilgi gösterirken, ilgiye bilgi katmayı da öneriyor.

Üç iklim ve flora kuşağının kesişme noktasında bulunan İstanbul, bitki türü sayısıyla dikkat çekiyor. İstanbul’da yaklaşık 2 bin 200 bitki türünün varlığını saptayan Prof. Dr. Ünal Akkemik, bunlardan 982 tanesine kitabında yer verdi. Bitki tanımını kolaylaştıran fotoğraflarla desteklenen hacimli çalışmasını, çiçek renklerine göre 9 ayrı bölümde kurguladı. Kitapta, İstanbul’da yok olma tehlikesi altındaki türleri de incelemeniz mümkün.

Kitabı iç sayfalarıyla birlikte ÇEKÜL Dükkânda inceleyin: https://www.cekuldukkan.org/IstanbulE28099un-Dogal-Bitkileri_83.html

Kayıp Roma Başkenti Nikomedia’nın Renkli Rölyefleri

Tuna Şare Ağtürk’ün kaleme aldığı kitap, Nikomedia (eski İzmit) tarihinin aydınlatılması amacıyla Koç Üniversitesi Yayınlarından çıktı. Antik bir kent yerleşimi olan Nikomedia’dan İzmit’e uzanan tarihi bağın ortaya çıkarılması için yürütülen arkeolojik çalışmalar ile bunların sonuçlarının derlendiği kitap, İzmit Belediyesi tarafından da destek görmüş. Nikomedia’nın renkli rölyefleri ve ikonografik değerlendirmeleri, tarih ve arkeolojiyle birlikte harmanlamış. Kitabın sonundaki rölyef kataloğunu incelerken müze geziyormuş gibi hissetmeniz mümkün.


Kültür Mirası Yönetimi: Neden ve Nasıl? Türkiye’den Deneyimler ve Tartışmalar

Kültür mirası alanında çalışan akademisyenlerin biraraya gelerek yeni nesil koruma yöntemlerini tartıştığı kitap, 2023 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi yayınlarından çıktı. Kültür ve tabiat varlıkları kavramlarının kapsamını, değişim dinamiklerini inceleyen ve sayısı 50’yi aşan yazar grubu; Türkiye’deki güncel politikaların ve uygulamaların nasıl olduğu yönünde yol gösterici bir kaynak meydana getirmiş.

 

 

Arkeolojik Buluntularıyla Konya Selçuklu Sarayları ve Saray Yaşamı

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü tarafından yayımlanan kitapta, Konya ve ilçelerinde bulunan arkeolojik kalıntılar inceleniyor. Yazar Rüçhan Arık, temel amacını “bir Orta Çağ kazısı aracılığıyla Selçuklu Dünyasına uzanıvermek” diye tanımlıyor. Yüzlerce yıl öncesinden günümüze gelen kalıntılar Selçuklu saray ve köşklerini, mimari özellikleri anlamamıza yardımcı oluyor. Tüm bilgiler, görsellerle desteklenerek sunulmuş. Kubadabad Sarayı kazılarında elde edilen bulgulara ilişkin görüşlerin yanı sıra; döneme ait sarayları, yazılı kaynakları, yaşam biçimlerini de kesitler hâlinde görüyoruz.

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi

Mimarisiyle geçmişte ödüle değer görülmüş Vakko Nakkaştepe Moda Merkezi bünyesinde kurulan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi; kültür sanat, moda, tasarım gibi konular başta olmak üzere ziyaretçilerini tatmin eden nitelikli bir koleksiyona sahip. 10’uncu yaşını kutladığı sırada yer değiştiren kütüphane, bugün İstanbul Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) okurları ağırlıyor. Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı sanat kütüphanesi olan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesinin raflarında, dünyanın saygın yayınevlerine ait özel edisyonlar ve kütüphaneye özel imzalı yayınlar da dâhil olmak üzere 15 bin kitap bulunuyor. Sürekli güncellenen basılı, dijital ve görsel arşiviyle; akademisyenlere, üniversite öğrencilerine, sanatçılara, sanat meraklılarına ve çeşitli ülkelerden Türkiye’yi ziyaret eden turistlere açık durumda.

Koleksiyona erişmek için kutuphane.vakko.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Jose Vasconcelos Kütüphanesi

Meksika’da bulunan ve endüstriyel mimari esintileri taşıyan Jose Vasconcelos Kütüphanesinde ortalama 580 bin kitap bulunuyor ve aynı zamanda 450 bilgisayarla araştırmacılarına internet hizmeti veriyor. 26 bin metrekarelik geniş bahçesinde, değişik türlerdeki 60 bin bitkiyle dış dünya ile arasına duvar örmüş durumda. Kütüphane içinde tavana asılı olarak sergilenen dev balina heykeliyle, ziyaretçilerine gerçeküstü bir ortam da sağlıyor.