ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Kasım Bülteni | ÇEKÜL | Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Kasım Bülteni

Yerel Kimlik Dergisinin 75’inci Sayısı Yayında!

Tarihi Kentler Birliği için ÇEKÜL Vakfı tarafından yayıma hazırlanan Yerel Kimlik dergisinin 75’inci sayısı çıktı. Bu sayıda afetler ile dayanıklı kentler ilişkisine dikkat çekildi. Anadolu’dan koruma haberleri ve ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezine yeni gelen kitapların tanıtımına yer verilen renkli bir sayı daha okurla buluştu. Dergiyi çevrimiçi okumak ve PDF formatında indirmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Şişli Semt Kitapları

Şişli Belediyesi, “Şişli Semt Kitapları” dizisiyle kültürel miras alanında yapılan çalışmalara nitelikli bir katkı sağladı. Şişli Semt Kitaplığı tarafından yayımlanan 14 kitabın dizi editörlüğünü Muzaffer Ayhan Kara üstlendi ve her bir semt için farklı yazarlarla çalışıldı. Neredeyse yarım asırlık bir ömür yaşamış, kültürel olarak İstanbul’un en önemli ve en kalabalık yerleşim yerlerinden olan Şişli ilçesi hakkında bir hafıza rehberi oluşturuldu. 25 mahallesi olan Şişli, mahalle bazında ele alınmadı; semt merkezli düşünüldü. İlçenin kültürel miras çalışmalarına altlık oluşturmak amacıyla başlatılan sözlü tarih çalışması hem basılı kitap hem de film olarak somutlaştı. Kitaplar hakkında bilgi almak için: https://www.sisli.bel.tr/semt-kitaplari

Danişmendli Devleti

Prof. Dr. Necati Demir ile Danişmend Hüseyin Şahin’in kaleme aldığı Danişmedli Devleti, Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel hazırlanmış bir arşiv çalışması. Niksar Belediyesi tarafından yayımlanan kitap 6 bölümden oluşuyor. Danişmendli Devletine dair arşiv taraması, Danişmendlilerin tarihçesi, coğrafyası, kültürel zenginlikleri; Danişmendli Devleti sonrasında halkın durumu hakkında bir tahlil yapılıyor. Yoğun bir çalışmanın ürünü olan kitap, Anadolu Türk tarihi açısından önemli bir kazanım.

Cemil Meriç Kütüphanesi

Antalya, 29 Ekim’de açılan “Antalya Kütüphanesi”yle gündemde şu sıralar. Ancak bu güzel örneği sonraki sayılarımızda konuşalım, kuruluşu çok daha eski olan Cemil Meriç Kütüphanesiyle tanışalım.

Kepez Belediyesinin kente kazandırdığı Dokumapark içinde yer alan trafo binası restore edildi ve Cemil Meriç Kütüphanesi olarak işlevlendirildi. Hafta boyunca tüm gün hizmet veren kütüphane, ortalama 200 bin kitap kapasitesine sahip. Bağışlar aracılığıyla kitaplığı genişletme politikası güden ve okurların konforunu önemseyen kütüphaneye siz de katkıda sunabilirsiniz: https://kitaplik.kepez-bld.gov.tr/ . Kullanıcı dostu ışıklandırma sistemi ve okuma-çalışma alanlarıyla öğrencilerin uğrak yeri hâline gelen bu başarılı örneğe her kentte rastlamak dileğiyle…

Sanlian Halk Kütüphanesi

Dünyanın en yalnız, en sessiz kütüphanesi diye adlandırılan Sanlian Halk Kütüphanesi; Çin'in Qinhuangdao şehrinde, kumsalın üzerinde tasarlanmış başarılı ve ilginç bir kütüphane. “Çevre dostu” kütüphanenin oturma alanları, okyanus görüntüsünü bozmamak için kademeli şekilde tasarlandı. Okuma salonları dışında dinlenme bölümleri, meditasyon alanları ve etkinlik odaları da bulunuyor. Kilometrelerce uzunluktaki kumsalda tek yapı bir kütüphane olunca; mimarlar sessizlikten ve çakıl taşlarından esinlenerek bu binayı tasarladı. Bu nedenle bina, dışarıdan bakınca yıpranmış bir kaya izlenimi uyandırıyor. Okyanus manzaralı, hayal gibi duran ama gerçek olan bir kütüphane.