2023’te 410 Envanter Kaydettik | ÇEKÜL

2023’te 410 Envanter Kaydettik

01.03.2024

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi; Türkiye'nin doğa, tarih, mimarlık ve kültür alanında uzmanlaşmış arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim ve yayın birimi. 2023 yılında Bilgi Belge Merkezine 410 envanter kaydı yapılırken; 413 dijital ve 92 fiziki kullanıcı ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi envanterinden faydalandı. ARIT Kütüphanesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Küçükçekmece Belediyesinden gelen toplu kitaplar bu yılın sayıca en fazla bağışı oldu.

Mart’ın son haftasında kutlanan Kütüphane Haftasına özel ÇEKÜL Bilgi Merkezi de artık gelenekselleşen çevrimiçi bir etkinlik düzenledi. Prof. Dr. Ayşe Sirel ile “Helsinki Oodi Kütüphanesi: Bilginin Dijitalleşmesi ve Sürdürülebilir Mimarlık Örneği” başlıklı etkinliği buradan izleyebilirsiniz. 

Cumhuriyet’in 100’üncü yaşına özel ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezinin dijital kent arşivinde yaptığımız katalog tarama sonucunda ulaştığımız Cumhuriyet mimarisi örneği yapıların fotoğraflarından bir seçkiyi, yıl boyunca sosyal medya hesaplarımızdan sizlerle paylaştık. Fotoğraflara eşlik eden yapıların mimari ve tarihi özelliklerine #CumhuriyetinSembolYapıları etiketini kullanarak ulaşabilirsiniz. 

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi uzmanları bilgi ve tecrübelerini ÇEKÜL Akademi eğitimlerinde de paylaşmayı sürdürüyor. Belediyelerin koruma alanında çalışan uzmanları için hazırlanan “Kent Bellekleri-Kurulum, Yapılanma ve Koleksiyon Yönetimi” başlıklı eğitimi, ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Koordinatörümüz Ayşen Kılıç Özarslantürk verdi. Kent hafızasının korunmasında yerel yönetimlerin sorumluluklarına dikkat çekerek, arşiv oluştururken dikkate alınması gereken uluslararası kriterleri paylaştı. Yerel Kimlik dergisi yayın kurulu üyesi Özarslantürk, yıl boyunca kaleme aldığı kitap tanıtımları ve inceleme yazılarıyla da içerik üretimini destekliyor. “Afetler ve Kütüphaneler” konulu makalesiyle,  arşiv alanında afetlerin etkilerini değerlendirdiği makalesine buradan ulaşabilirsiniz. 

Yıl içinde çeşitli etkinliklere de katılım sağlandı. “Bibliopera: Çok Kültürlü Bir İşbirliği Projesi” başlığındaki etkinlik bunlar arasındaydı. İstanbul Planlama Ajansında (İPA) gerçekleşen etkinlikte ÇEKÜL’ün deneyimleri paylaşıldı.