Sinan’a Saygı | ÇEKÜL | Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma

Sinan’a Saygı

ÇEKÜL büyük mimar Sinan’ın Türkiye sınırları ve dışındaki mimarlık mirasının hızla yıpranması ve yitirilmesi karşısında Sinan’a Saygı projesini başlattı. Geçmişi 1988’lere uzanan proje, bu mirası hak ettiği öneme ve özene kavuşturmanın yanı sıra Sinan’ın simge değerinden yararlanarak tüm kültürel değerlere sahip çıkılmasını da amaçlıyor.

Proje kapsamında öncelikle Sinan’a Saygı Gezileri ve Mimar Sinan Eserleri Eskiz Yarışması düzenlendi. ÇEKÜL Gençlik Birimi’nin başlattığı Mimar Sinan envanteri girişimi ÇEKÜL bölge temsilcilerinin desteğiyle ulusal sınırlar dışına taşındı. Mimar Sinan Eserleri Gezi Haritaları’nın ilki olan “İstanbul” Şubat 2007’de, “Trakya” Nisan 2007’de, Anadolu ile Balkanlar ve Ortadoğu haritaları ise 2009 yılında yayınlandı. 2008 yılında, internet üzerinden herkesin katılımına açık olarak, ‘Sinan ve Yaşam’, ‘Kubbelerin Mimarı’ ve ‘Korunamayan Sinan’ kategorilerinde düzenlenen Sinan’a Saygı Fotoğraf Yarışması’nın sergisi, Ayasofya’dan sonra Anadolu’yu gezdi; bir de kitabı yayımlandı.  Ayrıca ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi’nde bir Sinan Kitaplığı oluşturuldu. 2007’de açılan ve her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği www.sinanasaygi.org internet sitesi de projeyi geniş kitlelerle buluşturmaya devam ediyor.

Mimar Sinan’ın doğum yeri Ağırnas, projenin en önemli ayaklarından biriydi. Sinan’ın doğduğu ve yaşadığı kabul edilen Müze Ev, ÇEKÜL’ün verdiği bilimsel destek ile Kültür Turizm Bakanlığı’nın sorumluluğunda onarıldı ve Mimar Sinan Evi olarak halka açıldı. Kentte ayrıca Ağırnas Yaz Çalıştayı, Ağırnas Çocuklarındır adıyla çocuklara yönelik kültürel miras eğitimi ve Ağırnas Heykel Yaz Çalışması yapıldı.