İstanbul'un Sinan'ı Fotoğraf Sergisi Sanal Galeride Açılıyor | ÇEKÜL

İstanbul'un Sinan'ı Fotoğraf Sergisi Sanal Galeride Açılıyor

23.03.2022

Sergi 9 Nisan'da bağlantıdaki sayfa üzerinden ziyarete açılacaktır.

İstanbul’un simge değerlerinden Mimar Sinan’ın, İstanbul’daki eserlerinden oluşan fotoğraf sergisi, 9 Nisan Cumartesi günü açılıyor. ÇEKÜL Vakfı Bilgi Belge Merkezi tarafından düzenlenen sanal sergide, Hakan Hatay’ın fotoğraflarından oluşan bir seçki yer alacak.

Metaverse üzerindeki ilk Mimar Sinan fotoğraf sergisi 9 Nisan’da açılıyor. Sergi, ÇEKÜL Vakfı Bilgi Belge Merkezinin www.cekulvakfi.org.tr adresindeki sayfasında yayınlanacak sanal galeri linki ile herkesin erişimine açık ve ücretsiz olarak izlenebilecek.

Sadece ait olduğu döneme değil yüzyıllara damgasını vuran, Osmanlı İmparatorluğunun sayısız kentinde köprü, cami, medrese, han, kervansaray gibi pek çok esere imza atan Mimar Sinan’ın İstanbul’daki eserlerinin fotoğrafları, ÇEKÜL Vakfı Bilgi Belge Merkezinin düzenlediği sanal bir sergiyle 9 Nisan Mimar Sinan’ı Anma ve Mimarlar Gününde izleyiciyle buluşacak.  Mimar Sinan’ın İstanbul’daki eserleri, sergide dört gezi rotası eşliğinde anlatılacak. Beşiktaş’tan Üsküdar’a, Sultanahmet’ten Azapkapı’ya, Haseki’den Haliç kıyılarına ve su yapılarına toplam 37 eserin, 45 fotoğrafı yer alacak.

1990 yılında ÇEKÜL Vakfının Mimar Sinan’ın simge isminden yola çıkarak başlattığı “Sinan’a Saygı Projesi”; ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi çatısı altında oluşturulan koleksiyon, Mimar Sinan’la ilgili kitapların yer aldığı kitaplık, tüm eserlerinin fotoğraf ve bilgilerini içeren web sitesi ile devam ediyor. Anadolu’dan Balkanlara uzanan gezi rotaları ve sergiye konu olan Hakan Hatay’ın fotoğrafları da bu koleksiyonun önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. 

Metaverse üzerindeki ilk Mimar Sinan fotoğraf sergisi

9 Nisan’da, ÇEKÜL Vakfı Bilgi Belge Merkezinin www.cekulvakfi.org.tr adresindeki sayfasından sanal galerinin linki herkesin erişimine ücretsiz olarak açılacak. Metaverse üzerindeki ilk Mimar Sinan fotoğraf sergisi olma özelliği taşıyan İstanbul’un Sinan’ı, 3 boyutlu gözlükle de gezilebiliyor. Sergi, izleyicilerini sanal serginin rehberliğinde kent sokaklarına davet ederken, Metaverse evreninde yaratılan rotalar aracılığıyla, eserlerin yüzyıllar öncesinde kentle kurduğu organik ilişkinin günümüzdeki anlam coğrafyasının araştırılmasına da olanak sunuyor. Sergide, çarpık kentleşmenin Mimar Sinan eserlerine etkisinin sanal ortamda deneyimlenmesi hedefleniyor. İstanbul silüetinin mihenk taşı olan bu eserlerin tarihçesi ve günümüzdeki durumlarının anlatıldığı açıklama metinlerine bir sesli rehber de eşlik ediyor. Sergi sonunda yer alan ankette izleyicilerden deneyimlerini paylaşmaları isteniyor.  

Sergideki fotoğraflardan hazırlanan posterlere ise ÇEKÜL Vakfının online mağazası olan ÇEKÜL Dükkandan (www.cekuldukkan.org) ulaşmak mümkün. İzleyiciler, poster baskılardan satın alarak ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi koleksiyonunun zenginleşmesine katkıda bulunabilecek.

ÇEKÜL BİLGİ BELGE MERKEZİ HAKKINDA:

ÇEKÜL Anadolu Araştırmaları bünyesinde yer alan Bilgi ve Belge Merkezi, Türkiye'nin doğa, tarih, mimarlık ve kültür alanında uzmanlaşmış arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim ve yayın birimidir. ÇEKÜL Vakfı Koleksiyonu, Sinan’a Saygı Kitaplığı, Anadolu Kent Arşivi ve Prof. Dr. Metin Sözen Özel Arşivi olmak üzere 4 bölümden oluşan Bilgi Belge Merkezinde, sayısı 56 bine ulaşan materyal bulunuyor. ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi arşivcilik, kütüphanecilik ve bibliyografik danışma hizmetleri ile çevre ve kültür alanında yapılacak çalışmalarda Türkiye’nin önde gelen başvuru merkezlerindendir. https://www.cekulvakfi.org.tr/proje/bilgi-belge-merkezi

SİNAN’A SAYGI PROJESİ KOLEKSİYONU

Mimar Sinan’ın simge isminden hareketle hazırlanan projenin koleksiyonunda, yazmalarda adı geçen 400’den fazla eseri içeren Mimar Sinan Envanteri bulunuyor. Koleksiyon, ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezinin en önemli koleksiyonlarından biridir. Mimar Sinan’ın hayatı ve eserlerini inceleyen kitap, makale ve fotoğraflardan oluşur.

http://katalogtarama.cekulvakfi.org.tr/