Cumhuriyet Dönemi Mimarlık Mirası | ÇEKÜL | Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma

Cumhuriyet Dönemi Mimarlık Mirası

Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı, çağdaş Türk mimarlığının kurumsallaşma ve gelişme sürecinde önemli bir kilometre taşıdır. 20. yüzyılın ilk yarısını kapsayan bu dönem, ulusal kültürümüzün köklerinden beslenmiş bir mimarlık anlayışının temsilcisidir.

20. yüzyılın ilk yarısını kapsayan Cumhuriyetin mimarlık mirası ilk kez 1973’te, Cumhuriyet’in 50. yılı dolayısıyla ÇEKÜL Vakfı kurucuları tarafından başlatılan tarama çalışmalarıyla yeniden gündeme geldi. Daha sonra ÇEKÜL’ün Anadolu’da yaygınlaştırdığı kent envanterleriyle, Cumhuriyet dönemi örneklerinin taranması, tescili ve korunması sürecinin bir seferberlik konusuna dönüşmesi için çalışmalar yürütüldü. Kastamonu, Taşköprü, Bursa, Sivas, Safranbolu gibi birçok kentte bu döneme ait yapılar kent müzesi ve arşivi, çevre kültür evi, kent atölyesi olarak değerlendirildi. ÇEKÜL Vakfı bu değerli eserlerin kültürel mirasımız içindeki önemi ve korunması hakkında bilinç yaratılması, eserlerin belirlenerek tabelalarla mimarlarının anılması doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.