Yol Arkadaşlığı | ÇEKÜL | Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma

Yol Arkadaşlığı

Geçen hafta hayvanların da yardımıyla bazı bitkilerin seyahat edebileceğini #TadımlıkEtkinliklerde incelemiştik. İşte buna en güzel örneklerden biri, ardıç ağacı ve aynı isimli kuştur. Ardıç ağacı, tohumlarını yere döker, ancak bu tohumlar bir ardıç kuşu tarafından yenmedikçe çimlenemez. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde ardıç ağacının tohumlarının kabukları açılır. Ardıç kuşunun dışkısı ile birlikte toprağa karışan tohumlar kolayca çimlenebilir ve yeni ardıç ağaçları yetişir.

Bu güzel işbirliğinin detaylarını  ÇEKÜL Vakfı ve Doğan Egmont işbirliğiyle yayımlanan ÇEKÜL Bilgi Ağacı Kitaplığının ilk kitabı; Evini Arayan Ardıç Tohumu’nda bulabilirsin. Kitapta ardıç tohumunun kök salmak için yaptığı yolculuğa eşlik ederek İstanbul’daki orman, park ve korularda yaşayan 13 farklı tür ağaçla tanışabilirsin.

Kitaptaki maceraya katılmadan önce, bazı ağaçlarla tanışmak için aşağıda yer alan keşif dolu oyunu ziyaret et, aşağıdaki adımları izle ve yeni buluşmalara, arkadaşlıklara yer aç ?

Evini Arayan Ardıç Tohumu kitabına ÇEKÜL Dükkân’dan ulaşabilirsin?

Soru 1:

Ölümsüzlüğü temsil ettiği için kutsal olduğuna inanılan ve ardıç ağacı ile aynı aileden olan, uzun ince ağacın adı nedir?

• Servi
  • Çam
  • Çınar
  • Palmiye

Soru 2:

Gövdelerindeki yarıklardan beyaz yapışkan bir madde akan, kendine has kokusuyla çeşitli tatlılara da lezzet katan ağacın adı nedir?

• Ihlamur
  • Çam
  • Sakız
  • Defne

Soru 3:

Varoluşuna dair anlatılan mitolojik hikâyede, kokusunu güzel saçlı bir kadından aldığına inanılan koyu yeşil yapraklı bu ağacın adı nedir?

• Göknar
  • Defne