Kütahya’da birinci yüzyıldan kalma mezar odası bulundu | ÇEKÜL

Kütahya’da birinci yüzyıldan kalma mezar odası bulundu

18.08.2011

Kütahya’nın Aydoğdu Köyü’nde mayıs ayında yapılan yol çalışması sırasında 2 bin yıllık iki odalı mezar bulundu. İkinci odanın kapısı üzerinde aşı boyası ile yazılmış Latince yazıda "Kotyaion'lu Timoteos Thygantos, onurlandırıcı, güzel (bir) iş yaparak (bunu) hazırladın" yazıyor.

Kütahya temsilcimiz Müze Müdürü Metin Türktüzün’ün önderliğinde yapılan ilk incelemelerde çıkan rapor ise şöyle:

“Mezarın bulunduğu alan Boztepe mevkii olarak adlandırılmaktadır. Ormanlık bir alan olup hafif yükseltilidir. Mezarın bulunduğu alandaki toprak beyaz renkte olup kaolindendir. Kaolin Kütahya’da çininin ana maddesidir. Dozerin dolgu için toprak alımı sırasında üzerinden geçmesi ile mezar odası ortaya çıkmıştır. Doğal kayaya oyma mezar yapısının ön odasının tavanı dozerin ağırlığı ile içeriye göçmüştür.

Mezar içindeki her iki odanın duvarları ve tavanı kırmızı aşı boyası ile süslenmiş karelere ve dikdörtgenlere bölünerek taş izlenimi verilmiştir. Mezar yapısının ön odasına küçük bir kapıdan girilmektedir. İçeride üç basamaklı eşik vardır. Dışarıdan dikdörtgen şekilli bir taş ile kapı kapatılmıştır. Kapı üzeri semerdam şekillidir.

Ön oda:  Kare şekilli olup üzeri tonozludur.  3.00x2.50 m ölçülerinde 4.00 metre yüksekliktedir. Her iki kenarında 0.60 m. genişliğinde 0.40 m yüksekliğinde bire seki vardır. İkinci oda giriş kapısı 0.67 m genişliğinde üzeri kemerli olup yüksekliği 0.97 m yüksekliğindedir. Kapı üzerinde üç satır yazı olup altında yine aşı boyası ile yapılmış çelenk vardır.

İkinci oda: Kemerli bir giriş kapısından girilmektedir. Tavan tonozludur. İki basamaklı merdivenle inilir. Kapının üç tarafında üç adet seki vardır.  Oda ölçüleri 3.40m x 2.85 metredir. Yükseklik 4.metredir. İkinci odanın kapısı üzerinde aşı boyası ile yazılı üç satır yazı görülmüştür. Latince yazıda ‘Kotyaion'lu Timoteos Thygantos, onurlandırıcı, güzel (bir) iş yaparak  (bunu) hazırladın’ yazmaktadır.

Kapının karşısındaki sekide bir iskelet dorsal vaziyette yatırılmıştır. Bu iskeletin kafatasının üzerinde altın bir diadem vardır. 3.25 gr.ağırlığındadır. Boyu 25.5 cm. eni 2.1 cm dir.  Bu iskeletin ayak ucunda bir çift koyu kahverengi boyalı deriden ayakkabı ile iki adet siyah kumaştan muhtemelen çorap olduğu tahmin edilen ince tekstilden madde vardır.

Kapının sol tarafındaki sekide başka bir iskelet daha bulunmaktadır. Bu iskelette dorsal vaziyettedir. Üzerinde ince kumaş tekstil izleri görülmüştür. Kapının sağındaki sekide ise mezar hediyeleri olarak pişmiş topraktan yapılma kandiller, çift kulplu bardak, koku kapları ve büyükçe bir tabak bulunmuştur.

Buluntular;

1-Büyük Tabak-P.T. (1 adet)

2-Çift kulplu bardak-P.T (4 adet)

3-Gözyaşı kabı-P.T (6 adet)

4-Çift kulplu Çanak-P.T ( 1 adet)

5-Çift kulplu Testi-P.T (2 adet)

6-Diadem-Altın (1 adet)

Mezar odası içinde çok fazla rutubet bulunduğundan kapların bazıları kötü duruma gelmiştir. İskeletlerin kemikleri ise iyice erimiştir. Mezar yapısı M.S. I.Y.Y.dan kalmadır.

Daha detaylı rapor, iskeletlerin ve diğer malzemelerin incelenmesi tamamlandığında hazırlanacaktır."

Metin Türktüzün, Kütahya Müzesi Müdürü