Simav Kent Müzesi Ziyarete Açıldı
Kütahya’da gelişen koruma hareketinin ivmesi Simav’a doğru kayarak büyümeye devam ediyor. Kent kültürünün önemli bir parçası olan ve 2011 yılındaki Simav Depreminde zarar gören kentin simge yapılarından Osmanbey İlkmektebi, restore edilerek Simav Kent Müzesi olarak işlevlendirildi. Bu müzeyle birlikte Kütahya’daki müze sayısı 11’e çıktı.
Simav Belediyesi, Kütahya İl Özel İdaresi ile Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfının desteğiyle oluşturulan Simav Kent Müzesi açılış törenine Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim, Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan, Kütahya Müze Müdürü ve ÇEKÜL Vakfı Kütahya Temsilcisi Metin Türktüzün, Tarihi Kentler Birliği Müzeler Danışmanı Ahmet Erdönmez, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu ile STK temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Kütahya Müze Müdürü ve ÇEKÜL Vakfı Kütahya temsilcisi Metin Türktüzün müzenin oluşturulmasında emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür ederken, Kütahya’nın müzeler şehri unvanını haklı olarak aldığını ve müze sayısı bakımından Türkiye’deki ilk 10 kentten biri olduğunu belirtti. Geçmişte önemli bir sosyal ve kültürel merkez olan Simav’ın kent müzesini hayata geçirerek günümüzde de bu özelliğini devam ettirme yolunda önemli adımlar attığını söyledi.
Müze sayısı 300’ü aştı
Antik dönemde Sinas olarak bilinen Simav, Roma Döneminde bölgedeki önemli 2 şehir devletinden birisiydi. Simav Kent Müzesinde tarih öncesi dönemden başlayarak günümüze kadar gelen bilgi, belge, fotoğraf ve objeler teşhire açıldı. Kent kültürüne ait pek çok belge, sikke, arkeolojik eser, fotoğraf, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere dair bilgilerin yanı sıra, Simav halkının yıllar boyu kullanmış olduğu alet edevat ile yaşam kültürü ve gelenek-göreneklere ilişkin bilgiler de kent müzesi kapsamında derlenerek koruma altına alındı.
Simav Kent Müzesinin de açılmasıyla birlikte Tarihi Kentler Birliği üye belediyelerine ait müzeler her geçen gün artmaya devam ediyor. Ülke genelinde 300’ü aşan müze sayısı ile koruma ve kentlilik bilincinin arttırılması amaçlanıyor.