ÇEKÜL Akademi Eğitim Programında Kütahya’nın Kültürel Mirası | ÇEKÜL

ÇEKÜL Akademi Eğitim Programında Kütahya’nın Kültürel Mirası

27.06.2023

Kütahya, ilk çağlardan günümüze uzanan zengin arkeolojik, geleneksel mimari mirasın yaşatılması için değerli çalışmalar yürütüyor; 14’üncü yüzyıldan beri sürdürdüğü çini sanatı başta olmak üzere, somut olmayan kültürel mirası korumadaki deneyimlerini çoğaltıyor.

ÇEKÜL Akademi “Bütüncül Koruma Anlayışıyla Kültürel Mirasın Yönetimi; Kütahya Örneği” konulu Alanda Eğitimini 7-9 Haziran’da gerçekleştirdi. Kütahya Belediyesinin ev sahipliğindeki eğitime Balıkesir, Bursa, İstanbul, Kastamonu, Gebze, İscehisar, Midyat belediyelerinden uzmanlar katıldı ve program boyunca kentin somut ve somut olmayan mirası korumadaki deneyimlerinden faydalandı.

Kütahya’nın Mirası

Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık’ın açılış konuşmasının ardından; Kütahya Belediyesi KUDEB Uzmanı Sanat Tarihçisi Belkıs Kaçmaz “Kütahya’nın Tarihi, Kimlik Değerleri ve Kültürel Mirası; Kütahya’da Arkeolojik, Kırsal ve Kentsel Mirası Koruma Çalışmaları” başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Sunumun ilgiyle dinleyen katılımcılar, kent merkezinde yapılan alan gezisiyle eğitime devam etti.

Alan gezisinde farklı dönemlere ait pek çok tarihi yapı görüldü. Kütahya Belediyesinin yürüttüğü sokak ve cephe sağlıklaştırmalarıyla korunan Germiyan Sokak gezinin ilk durağıydı; burada Anadolu’nun ahşap mimari örnekleri yerinde incelendi. Konakların yeniden işlevlendirilmesiyle müzeye dönüştürülen Sıtkı Olçar Çini Müzesi ve Kent Tarihi Müzesi hakkında bilgi alındı. Ardından Gaybi Sun’ullah Türbesi, Meydan Cami, Karadonlu Cami ve Karadonlu Çeşmesi, Saadettin Cami, Hezâr Dînârî Anıtı, Ulu Cami, Arkeoloji Müzesi ve Çini Müzesi ziyaret edildi. Restorasyonu devam eden Kale Kapısı ve Kale Yolu da gidilen yerler arasındaydı.

14'üncü yüzyılda inşa edilen ve erken dönem Anadolu Türk mimarisinin özgün örneklerinden olan kentin ilk mevlevihanesi, camiye dönüştürülerek Dönerler Cami adını almıştı. Katılımcılar alan gezisinde burayı yakından gördü ve tarihi hakkında detaylı bilgi aldı.

Ödüllü Restorasyon Projesi

Alan gezisi kapsamında ziyaret edilen Kütahya Cafer Paşa Dârülkurrâsı, 2022 yılında Kütahya Belediyesi tarafından restore edildi ve Tarihi Kentler Birliği Koruma Özendirme Yarışmasında Başarı Ödülüne değer bulundu. Klasik Osmanlı mimarisinin ender örneklerinden biri olan yapı, zemin yüksekliği, sekizgen gövdesi ve kubbesiyle benzerlerinden ayrılıyor. Osmanlı dârülkurrâları genellikle bir külliyenin parçası olarak inşa edilirken Kütahya Cafer Paşa Dârülkurrâsı tek başına tasarlanmış, bir külliyeye dahil edilmemiştir.

Eğitimin ikinci gününde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan kültür varlığı Aizanoi Antik Kenti incelendi. MS 2’nci yüzyıla tarihlenen, Anadolu’nun en iyi korunmuş tapınağı olan Zeus Tapınağı ve ilk borsa binası olduğu tahmin edilen Aizanoi Macellum görüldü; tiyatro, agora ve diğer yapılar hakkında bilgi alındı. Kütahya’nın Kurtuluş Savaşında zafer kazandığı Dumlupınar Şehitlikleri ziyaret edildi. Kent merkezindeki Yeşil Cami, Ahmet Yakupoğlu Evi, Gözüm Şeyh Sultan Tekke ve Türbesi görüldü. Programın sonunda Kütahya Belediyesi Başkan Vekili Abdullah Damcı ve Belediye Başkan Yardımcısı Murat Arık, katılımcılara sertifikalarını takdim etti ve alan gezileri tamamlandı.