Aksaray’a bu kez ÇEKÜL’den baktık | ÇEKÜL

Aksaray’a bu kez ÇEKÜL’den baktık

11.08.2011

Mart ayında ÇEKÜL uzman ekibi Aksaray’a giderek, kentte başlayan ve hedeflenen projeleri yerinde incelemişti. Belediye Başkanı Nevzat Palta’nın ev sahipliğinde yapılan inceleme gezisinde, endüstri mirası olan Azmi Milli Un Fabrikası, Selçuklu köprüleri, Kalanlar mahallesi, tarihi konaklar gibi kent kimliğini yansıtan alanların projeleri değerlendirilmişti.

Aksaray Belediyesi Mart ayından bu yana hız kesmeden çalışmaya devam ediyor. ÇEKÜL Evi’nde düzenlenen Çarşamba toplantılarının bu haftaki gündeminde Aksaray vardı. Kaydedilen yolu görmek ve kentteki koruma hareketini değerlendirmek için Belediye Başkanı Nevzat Palta, İmar Müdürü Musatafa Karahancı, Selçuklu Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Osman Nuri Dülgerler toplantıya katılarak bilgilendirme yaptı.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in önderliğindeki toplantıda ÇEKÜL uzman ekibi, yapılan koruma çalışmaları ve yeniden işlevlendirilmesi planlanan binalar hakkında görüşlerini sunarak, karşılaşılan sorunlara çözüm üretti.

Toplantıda, Azmi Milli Un Fabrikası’nın yaşayan “Sanayi Müzesi” olması için senaryo alternatifleri gündeme geldi. Azmi Milli’nin hem ulusal hem uluslar arası alanda gündeme getirilmesi için önce envanter çalışmasının yapılması gerektiği ve müze oluşum sürecinin doğru kurgulanması gerektiği vurgulandı. Üretilecek tanıtım politikası ile bu özellikli endüstri mirasının Aksaray’ın yakın tarihine ayna tutacağı, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki yaşama, üretme ve çalışma kültürünü önemli ölçüde yansıtacağı belirtildi. Azmi Milli Sanayi Müzesi’nin Mayıs 2012 tarihine kadar açılması planlanıyor.

 

ÇEKÜL’ün Kültürel Miras Eğitim Programı kapsamında yürüttüğü ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi’nin Aksaray’da uygulanması, restore edilen iki konağın gençlik merkezi olma süreci, Kalanlar mahallesindeki değirmenlerin tescil aşamaları ve restorasyonu başlamak üzere olan tarihi köprüler toplantının diğer gündem maddelerini oluşturdu. 

Azmi Milli Un Fabrikası, hala üretime son verildiği günkü gibi..