Ağaçların Diliyle İstanbul | ÇEKÜL

Ağaçların Diliyle İstanbul

24.06.2011

Özellikle büyük kentlerin çocukları, doğadan uzak yaşıyor. Kentlerinin bitki örtüsü, çiçekleri, ağaçları gibi özelliklerini bilmiyor. Doğa, insan ve kültür bağını kurmak, yaşadıkları çevreyi farklı yönleriyle algılamalarını sağlamak, gözlem, değerlendirme, koruma gibi davranış şekillerinin gelişmesine destek olmak için Ağaçların Diliyle İstanbul Eğitimi, ÇEKÜL Vakfı’nın kültürel miras eğitim programı kapsamında uygulanıyor.

Şerifler Yalısı’nda gerçekleşen eğitimde çocuklar, yalının bahçesinde bulunan ve İstanbul’un bitki örtüsünü yansıtan söğüt, porsuk, Japon çamı ve diğer çam ağacı çeşitleri, ladin, manolya gibi ağaçlar ve saray lalesi gibi çiçekler inceleniyor.

2. dönem Ağaçların Diliyle İstanbul Eğitimi,  Şişli Hüseyin Avni İlköğretim Okulu, Zeytinburnu Kazım Özalp İlköğretim Okulu, Özel Yakacık Balkanlar İlköğretim Okulu, Esenler Engin Can Güre İlköğretim Okulu, Bağcılar Âşık Veysel İlköğretim Okulu, Üsküdar Rauf Orbay İlköğretim Okulu, Ümraniye Birlik İlköğretim Okulu ve Aksaray Mahmudiye İlköğretim Okulu öğrencilerinin katılımıyla yapıldı. İlköğretim 5 ve 6. sınıflara uygulanan eğitimde bu yıl toplam 13 okuldan 180 öğrenciye ulaşıldı.

ÇEKÜL Vakfı’nın gönüllü eğitimcileri ve katılımcı okullardan destek veren gönüllü öğretmelerle yapılan eğitimlerde, öğrencilerin yaş grubuna uygun etkinlikler seçiliyor. Uygulamalı eğitim teknikleriyle, öğrencilerin katılımcı olması sağlanarak, İstanbul’un doğa kimliğini öğrenmeleri ve bağ kurmaları sağlanıyor.

Eğitimin dikkatle dinlenen en önemli bölümlerinden biri de ağaçların dilinden anlatılan öyküler:

“Thessalia ırmağı Peneus’un kızı Daphne’nin güzelliği, Leto ve Zeus’ın oğlu Apollon’u çok etkiler. Apollon, Daphne’ye sahip olmak ister. Apollon bu güzelliğin peşine düşer, onunla konuşmak ister. Bu durumdan korkan Daphne tüm gücüyle Apollon’dan kaçmak için koşar. Yorulduğunda, Toprak Ana’ya onu saklaması için yalvarır. Derken ayaklarının sertleşmeye başlaması, güzel kokan saçlarının yaprağa dönüşmesiyle bir ağaç oluverir. Apollon sevdiği kıza sarılacakken bir ağaca sarılınca şaşkına döner. O günden sonra Defne ağacının yaprakları Tanrıların başlarının tacı olur ve zafer kazanan tüm kahramanlar bu taç ile ödüllendirilir.”