Ağaçların Dilinden kitabı yayımlandı
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik tarafından kaleme alınan Ağaçların Dilinden kitabı ÇEKÜL Vakfı yayınlarından çıktı. Kitabın basılmasına Aydın Doğan Vakfı destek verdi.
Ağaçların Dilinden kitabı, dünyamızın milyonlarca yıl öncesinden günümüze uzanan hikâyesini ağaçların dilinden anlatan, onların varolma hikâyelerine, özelliklerine yer veren bir kaynak niteliğinde. Ortaokul çağından itibaren öğrencilerin de rahatlıkla anlayabileceği bir dille kaleme alınan 182 sayfalık kitap, birçok renkli fotoğraf ve grafikle destekleniyor.
Kitapta 4,5 milyar yıllık kısa tarihimiz, taşlaşma, kömürleşme hikâyemiz, neden bu kadar çeşitliyiz, nasıl büyürüz, çoğalırız, bölgelerimize göre ormanlarımız, Anadolu’nun kayıp yerlileri, Anadolu’nun günümüzdeki yerlileri, iklim değişikliği ve ağaçlar gibi başlıklar altında detaylı bilgiler veriliyor.
Mabet ağacı, sekoya, mamut ağacı, bataklık servisi, çin su melezi, arokaryagiller, çam, kızılçam gibi yaşayan ve kaybolmuş birçok türü, Ağaçların Dilinden kitabında tanımak mümkün.
Kitabın yazarı Akkemik, ağaç ve ormanlara karşı son yıllarda gelişen koruma davranışının, kitapta yer alan bilgilerle pekişmesini hedefliyor. “Onlar biz olmadan yaşıyorlar; fakat biz onlar olmadan yaşayamayız. Onları tanıyarak hak ettikleri değeri vermemiz gerektiğine inanıyorum” diyerek ilk söz yazısında okuyucuya sesleniyor.
ÇEKÜL Vakfı’nın 1992 yılından bu yana kesintisiz sürdürdüğü ağaçlandırma çalışmaları, Türkiye’nin en kalıcı, dahası geniş yurttaş kitlelerinin gönülden katıldığı ve benimsediği, heyecanını hiç kaybetmeden bugünlere ulaşan en kapsamlı bilinçlendirme çalışması olarak devam ediyor. Canlı sistemin en değerli varlıklarından biri olan ağaçların insanla buluşturulmasında vakfın yaklaşımını destekleyen bu eser, ağaçları tanımak isteyen tüm doğaseverler için bir giriş niteliği taşıyor.
Ağaçların Dilinden kitabını ÇEKÜL Vakfından edinebilirsiniz.
Google+ sayfamızı takip ederek ÇEKÜL Bilgi ve Belge Merkezine eklenen yeni yayınlardan haberdar olabilirsiniz.