Kararname İptal Edilsin! | ÇEKÜL

Kararname İptal Edilsin!

25.01.2024

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 17’nci kez, pek çok kentteki orman alanlarından yaklaşık 600 hektar, saha dışına çıkarıldı. Geçmişten bu yana ormandan değişik amaçlarla alan tahsisleri yapılmasına karşın 2012-2020 arasında, ormandan kamu yararı adına verilen izinler çok hızlı bir artış gösterdi; yaklaşık 340 bin hektarlık ormanlık alan içinde, yaklaşık 50 bin işletmenin kurulması için tahsis edildi. Böylece ormanlar hem içeriden hem de çevresinden daha fazla parçalandı.

Devlet ormanları, tüm Türkiye halkının ormanlarıdır. Halkın ormanları, halkın genelini ilgilendiren ekolojik değer, hava, su ve oksijen kaynağıdır. Ormanlar yalnızca belirli kesimlerin kısa dönemli ekonomik çıkarları doğrultusunda kullanılamaz.

Kamu yararı artık “ekolojik fayda” olarak değerlendirilmeli ve tek 1 metrekare orman alanı dahi, orman statüsü dışına çıkarılmamalıdır.

Son yıllarda giderek artan, orman tahsislerine konu olan tesislerin tamamı orman dışına yapılabilir. Orman alanlarının dışına yapılmasında hiçbir sakınca olmayan bu tesislerin, ne toplumsal faydası ne de kamu yararı vardır. Ormanların ve ormanlarda yaşayan tüm canlıların geleceği için söz konusu kararnamenin iptalini talep ediyoruz!