Çocuklar, Bugün Bizim Bayramımız! | ÇEKÜL

Çocuklar, Bugün Bizim Bayramımız!

19.04.2024

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladığımız bugün, aynı zamanda Dünya Kitap Günü. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ilan edilen bu özel gün okumaya, yayıncılığa ve telif hakkını teşvik etmeye odaklanıyor. Her yıl yüzden fazla ülkede, milyonlarca insan tarafından kutlanıyor.

Dünya Kitap Gününün ortaya çıkma hikâyesi ayrıca ilgi çekici. 1995 yılında Barselona’da gerçekleşen Uluslararası Yayıncılar Birliği Kongresinde Miguel de Cervantes’i onurlandırmak için belirlenen gün; ölüm yıl dönümleri yine 23 Nisan olan Shakespeare, Vega, Nabokov gibi değerli yazarlarla perçinlenince nihai karara varılıyor.

Gelin, bu özel günü fırsat bilerek ülkemizde yayımlanan çocuk kitaplarını rakamlarla hatırlayalım:

  • TUİK verilerine göre 2021 yılında yayımlanan kitapların %16,4'ü yetişkin kültür; %14,6'sı çocuk ve ilk gençlik türündeydi.

  • 13 ilde gerçekleştirilen Türkiye Çocuk Kitabı Okuma Araştırmasına göre çocukların yüzde 80’i kitap okumayı seviyor.

  • Aynı araştırma, çocukların sesli ve e-kitap gibi formatlara önceki yıllara oranla daha çok alıştığını gösteriyor ve ailelerin kitap fiyatlarını zorlayıcı bulduğunun altını çiziyor.

  • Ebeveynleri kitap okuyan çocukların, kitap okuma alışkanlığını yaşıtlarına göre daha kolay kazandığı ortaya çıkıyor.

Bu bilgiler, çocuk kitapları yayıncılığında yeni formatlara sıcak bakabilmenin gerekliliğini hatırlatıyor.

Çocuk kitapları yayıncılığının Türkiye’de yaygınlaşmasına GEN Kitap Sarayı öncülük etti. 1943-1956 yılları arasında Beyoğlu’nda hizmet veren kitapçıda; çocuklara özel kitap ve oyuncak rafları büyük ilgi görünce Küçük Altın Kitaplar Serisi yayımlandı.

İçerik niteliği artan, çeşitlenen ve büyüyen ÇEKÜL Yayınlarının, çocuk kitapları alanında da emeği var. Doğal ve kültürel mirası koruma bilincini yeni kuşaklara aktarmanın bir yolu olarak kurgulanan, içeriği uzmanların rehberliğinde hazırlanan ve sizlerin desteğiyle daha fazla kişiye ulaşan ÇEKÜL Bilgi Ağacı Kitaplığı seçkisini hemen, birlikte inceleyelim!

Bu seçkide çevrimiçi ve ücretsiz edinebileceğiniz kitaplar da bulunuyor. Hadi, bugünü keşif dolu kitaplara ayıralım!

Kitaplarımızı bu sayfada bulabilirsiniz: https://www.cekuldukkan.org/Cekul-Yayinlari/2