Kütüphane Haftasının 60’ıncı yılını tarihi ÇEKÜL Evi'nde birlikte kutladık! | ÇEKÜL

Kütüphane Haftasının 60’ıncı yılını tarihi ÇEKÜL Evi'nde birlikte kutladık!

29.03.2024

Kütüphane Haftasının 60’ıncı yılını tarihi ÇEKÜL Evi'nde birlikte kutladık! Sohbetimizin eşlikçisi olan SALT Kütüphane ve Arşiv Yöneticisi Sezin Romi'ye, etkinliğimize katılan ve sorularıyla katkı sunan herkese, canlı yayınımızı takip eden uzaktaki ÇEKÜL dostlarına teşekkür ederiz.

Arşivlerde sürdürülebilirlik konusuna odaklanan bu keşif dolu ve samimi sohbeti şimdi YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/live/zDqt0wFL-yE?si=lGAG5QQOEyZ96xON

Kütüphanecilik literatüründe önemli kütüphane türlerinden bazılarını hatırlayalım mı?

Üniversite kütüphaneleri, halk kütüphaneleri, milli kütüphaneler, okul kütüphaneleri ve araştırma kütüphaneleri ilk akla gelenler. Zamanla değişen teknolojik koşullarla birlikte yeni türler eklenmeye devam ediyor ancak temel sınıflandırma aynı kalıyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun her yıl gerçekleştirdiği kütüphane alanındaki araştırmalar, oldukça ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Örneğin, bu yıl halk kütüphanelerinin sayısında %43'lük bir artış gözlendi ve bu alanda önemli bir ilerleme kaydedildi.

Üniversite kütüphanelerinin sayısı da hızla artmaya devam ediyor. Araştırmacılar tarafından en çok tercih edilen kütüphaneler ise genellikle milli kütüphaneler oldu.

Gelecek kuşaklara bilgi ve kültürün aktarılmasında önemli bir rol oynayan ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi, özel araştırma kütüphaneleri arasında yer almaktadır.

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi koleksiyonunda sanat tarihi, mimarlık ve Anadolu kentleri konularına odaklanmış, dijital olarak da erişilebilen görsel materyallerin sayıları şu şekildedir:

Fotoğraflar: 4 bin 664 adet

Kartpostallar: 8 bin 586 adet

ÇEKÜL Evinde, 10 bini aşan basılı kitap koleksiyonu da bulunuyor. Anadolu kent tarihi, mimarisi ve somut olmayan kültürel miras üzerine araştırma yapan tüm okurları kütüphanemize bekliyoruz!