ÇEKÜL Vakfı ve doğa dostları 92 Ormanında baharı karşıladı | ÇEKÜL

ÇEKÜL Vakfı ve doğa dostları 92 Ormanında baharı karşıladı

18.04.2016

ÇEKÜL Vakfının 1992 yılında 22 bin İstanbullunun desteğiyle oluşturduğu Kavacık’taki 92 Ormanında, aralarında Meltem Cumbul ve Sermet Yeşil’in de olduğu yüzlerce doğa dostu baharın renklerini kucakladı. Etkinlikte ÇEKÜL Bilgi Ağacı uzmanlarının eşliğinde orman canlılarının keşfedildiği oyunlar oynandı. Çapa etkinliğine çocuklarıyla birlikte gelen katılımcılar baharın tadını çıkardı. Doğa dostları ayrıca vakfın eğitim ve ağaçlandırma çalışmalarının devam etmesi için hazırlanan “Benim İzim Benim İmzam” kampanyasına sosyal medya ve basın aracılığıyla destek çağrısında bulundu.  

ÇEKÜL Vakfı, “yaşanabilir bir dünya”ya katkıda bulunmak için 1992 yılında 22 bin İstanbullunun desteğiyle Kavacık’ta oluşturduğu 92 Ormanında, doğa dostlarıyla birlikte baharı karşıladı. Ormanın eşsiz renkleri ve dokularıyla buluşan katılımcılar, 2015 Kasımında dikilen 2000 yeni fidanın da bakımlarının yapılmasına destek oldu. Ormanda, ÇEKÜL Bilgi Ağacı uzmanlarının hazırladığı doğa oyunlarında duyuların kullanıldığı keşif dolu saatler yaşandı. Doğa dostları, ÇEKÜL Vakfının kurduğu benimizimbenimimzam.org sitesinde biraraya getirilen kampanyaların desteklenmesi için sosyal medya ve basın aracılığıyla çağrıda bulundu; 9290’a SMS atarak Vakfın ağaçlandırma ve eğitim çalışmalarına ayrıca destek oldu.   

Bilgi Ağacı 92 Ormanı Doğa Eğitimleri başladı
“92 Ormanı Seni Bekliyor” buluşması kapsamında ÇEKÜL Bilgi Ağacı uzmanları tarafından hazırlanan “doğa oyunları”yla birlikte, Bilgi Ağacının 92 Ormanı Doğa Eğitimleri de başlatılmış oldu. Akıcı öğrenme çevre eğitimi yönteminin uygulandığı, duyulara dayalı etkinliklerde ağaç ve diğer canlı türlerinin “beni bul” oyunuyla daha yakından tanınması sağlandı. Deli bakla, karabaş otu, funda, ayva, laden, turnagagası, marangoz arı, bakır kelebeği ve daha pek çok türün birlikte yaşadığı 92 Ormanı, ÇEKÜL Vakfının doğa eğitimlerine ev sahipliği yapacak. Öğrenci ve yetişkinler için hazırlanan eğitimlerde, kent içindeki orman varlığının önemine dikkat çekilerek doğa ve insanın ayrılmaz bir bütün olduğuna vurgu yapılacak.   

8 Kasım 2015’teki 25. yıl etkinliğinde gönüllülerle birlikte fidan diken oyuncu Sermet Yeşil de fidanlarının bakımını yaptı. Bilgi Ağacının doğa oyunlarına katılan Yeşil, “ÇEKÜL Vakfı ile birlikte çok güzel bir Pazar günü geçirdik. Bilgi Ağacı ile eğlenceli oyunlar oynayarak ormandaki birçok canlı türü ile tanıştık. Örneğin sahil çamı ile fıstık çamı arasındaki farkları öğrendik. Ayrıca 8 Kasım’da diktiğim fidanları da tekrar görmüş oldum ve bakımlarını yaptım” diyerek benimizimbenimimzam.org sayfasından vakfın kampanyalarını desteklemeye devam edeceğini söyledi. 

 

Benimizimbenimimzam.org
25. yaşını dolduran ÇEKÜL Vakfı doğa ve insanı birbirinden ayrı düşünmeyen yaklaşımıyla yürüttüğü destek kampanyalarını benimizimbenimimzam.org çatısı altında biraraya gelirdi. Sitede Bir Ormanımız Daha Olsun kampanyası, 7 Ağaç Ormanları programı, ÇEKÜL Dükkan, Bilgi Ağacı, Kentin İçin Koş maraton sayfası, online bağış gibi bölümler bulunuyor. Vakfa destek olmak isteyenler bu başlıklarından birini tercih ederek ağaçlandırma ve eğitim çalışmalarının devam etmesine destek verebiliyor. Bir SMS bedeli 10 lira olan kampanya da yine aynı kapsamda devam ediyor. 9290’a gönderilen SMS’ler eğitim ve ağaçlandırma çalışmalarına aktarılıyor.

92 Ormanının Kente Katkısı
ÇEKÜL Vakfı gönüllüsü İstanbullular; Mart 1992’de, betonlaşmayı önlemek ve kent içinde nefes alacak alanlar yaratmak amacıyla, Beykoz Kavacık’taki bir alanı ormana dönüştürmek için biraraya geldi. Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü, Orman Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü ve Alemdağ Orman İşletmesi ile teknik işbirliği yapıldı. İstanbullular 30 gün boyunca her gün otobüslerle alana taşındı, 217 hektar alana 100.250 adet akağaç, çınar, ceviz, akasya, fıstıkçamı, erguvan, kestane, meşe ve ıhlamur fidanı dikildi. ÇEKÜL Vakfı gönüllülerinin İstanbul Kavacık'ta oluşturduğu "92 Ormanı"ndaki fidanlar büyüdü ve bugün boyları 5 metreye ulaştı. Dikilen farklı ağaç türleri sayesinde, bugün 92 Ormanında yüzlerce canlı türü birarada yaşıyor. Orman kuşlara yuva, insanlara nefes oluyor.

ÇEKÜL Vakfının Türkiye’nin dört bir yanında yürüttüğü ağaçlandırma çalışmalarına ise bugüne kadar  900.000 doğasever destek verdi; dikilen fidanların sayısı ise 4 milyona ulaştı.



ÇEKÜL VAKFI HAKKINDA
Türkiye'nin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında, vakıf statüsünde kuruldu. Doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olan ÇEKÜL Vakfı, “Doğa ve Kültürle Varız” sloganıyla yaşama geçirdiği proje ve programlarla, en küçük yerleşimden ülke bütüne açılan bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürüyor.

Kültürel ve doğal dokunun korunarak geleceğe aktarılması amacıyla yürütülen çalışmalar, sokak, mahalle, çarşı ölçeğinden kent-havza-bölge-ülke ölçeğine doğru genişledi. Ülkenin dört bir köşesindeki küçüklü büyüklü kentte, koruma hareketini koruma seferberliğine dönüştürerek; tarihi dokunun çağdaş kentle ilişkilendirilmesine, kentlere doğa ve kültür öncelikli bir gelecek vizyonu kazandırılmasına öncülük etti. Toprağı, yeşili korumak ve çoğaltmak için 1992 yılında İstanbul’da başladığı ağaçlandırma çalışmalarını Anadolu’nun her karışına yaydı. ÇEKÜL Vakfı köylerdeki kırsal mirastan, anıtsal yapılara, yaşam kültürüne kadar yok olup gitmek üzere olan kültürel mirasın korunmasını ve bu bilincin yayılmasını sağladı.