Yerel Kimlik Dergisinin Yeni Sayısı Çıktı! | ÇEKÜL

Yerel Kimlik Dergisinin Yeni Sayısı Çıktı!

01.11.2019

 

Tarihi Kentler Birliğinin gündemini belirleyen inceleme yazıları ile tarihi kentlerden koruma haberlerini sayfalarına taşıyan Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik Dergisi, 59’uncu sayısıyla yayında. Kapağına, yaşayan kültür hazinesi Sirkeci Garını taşıyan dergide, Sirkeci Garının İstanbul’un kent kimliğine ve hafızasına katkılarını ele alan, sanat tarihçisi Sena Durmaz Aktaş imzalı “Avrupa’nın İlk Durağı: Sirkeci Garı” başlıklı inceleme yazısı yer alıyor. Kentin Batı’ya açılan kapısı Sirkeci Garı, sadece garın içinden geçip giden yolculara değil, içinde bulunan Gar Müzesiyle tren garlarına meraklı gezginlere de ev sahipliği yapıyor.

Derginin ikinci inceleme yazısı, araştırmacı ve metal sanatçısı Hasan Tuluk’a ait. Çorum’un tarihi Güpür Hamamını kişisel anekdotlarıyla zenginleştirdiği yazısında anlatan Tuluk, yıkılma riskiyle karşı karşıya olan hamamın tarihini, bir kent kültürü âşığı olarak anlatırken, yerel yönetim temsilcilerini de Güpür Hamamını ayağa kaldırmaya çağırıyor.    

ÇEKÜL Kent Çalışmaları, bu yılın başından bu yana Kırsal Miras Programını yürütüyor. Kent Çalışmaları ekibinden, şehir plancısı Ahmet Onur Altun bu kapsamda “Kırsal Mirasın Hafıza Mekânları: Köy Müzeleri” başlıklı incelemeyi kaleme aldı.

Yerel Kimlik dergisi, her sayısında olduğu gibi bu sayısında da TKB’nin toplantı ve buluşmalarına bir dosya konusuyla yer verdi. “TKB’nin 20 Yılını İstanbul’dan Görmek” başlıklı geniş bir haber eşliğinde İstanbul Buluşmasının ayrıntıları bu sayıda yer aldı.

Bir diğer dosya ise, TKB’nin Malatya ev sahipliğinde gerçekleştirdiği Bölge Toplantısından oluşuyor. Fırat Havzası temelinde sürdürülecek koruma çalışmalarının çok boyutlu etkilerini gözler önüne serildiği; çalışma hedeflerinin ele alındığı toplantı kapsamında ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi A. Faruk Göksu “Havza Boyutunda Bütüncül Yaklaşım” başlıklı konuşmasıyla, koruma önceliklerine değindi; havzadaki su kaynaklarının korunması için acil eylem planı çağrısı yaptı. TKB ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, Aşağı Fırat Havzasındaki uygulamaları, Gaziantep’te yapılan çalışmalar üzerinden örnekledi; ÇEKÜL Vakfı Doğu Anadolu Temsilcisi ve sanat tarihçisi Levent İskenderoğlu ise işbirliğine dayalı bölgesel gelişim politikaları hakkında bilgi verdi. TKB ve ÇEKÜL heyetlerinin Malatya çevresi kırsalında yaptığı inceleme gezileri de Yerel Kimlik sayfalarında yer alıyor.

Tarihi kentlere yakından bakan kısa haberler ve her sayı olduğu gibi kültür hazinelerini, yerel yönetimlerin çalışmalarını ve yerel araştırmacıların çalışmalarını ele alan kitaplar hakkındaki tanıtım yazılarını da Yerel Kimlik sayfalarında okuyabilirsiniz.

  

E-dergi formatında okumak için tıklayın.

PDF halinde indirmek için tıklayın.