ÇEKÜL Akademi Yılı Manavgat’ta Tamamladı | ÇEKÜL

ÇEKÜL Akademi Yılı Manavgat’ta Tamamladı

28.12.2023

ÇEKÜL Akademi “Çok Katmanlı Kültürel Miras ve Koruma Çalışmaları İle Manavgat Örneği” başlıklı Alanda Eğitimini 6-8 Aralık’ta Manavgat Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

Eğitime Konya Büyükşehir, Malatya Büyükşehir, Ortahisar, Trabzon Büyükşehir, Amasya, Kale, Sultanbeyli, Kula, Yeşilyurt, Şanlıurfa Büyükşehir, Ödemiş, Talas ve Mardin Büyükşehir Belediyesinden 24 uzman katıldı.

KUDEB, Fen İşleri, Strateji Geliştirme, İmar ve Şehircilik, Etüt Proje, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğunde görev alan uzmanlar; kontrolsüz turizmin Side’de yol açtığı problemleri yerinde inceledi. Kamu-sivil-özel birlikteliğiyle nasıl yol alındığını birlikte tartıştı.

Antik Çağdan günümüze varan çok katmanlı kültürel mirasa sahip Manavgat’ta; doğal ve kültürel mirasın nasıl daha nitelikli şekilde korunabileceği, yerel kimliğin turizm baskısına karşı nasıl korunabileceği nitelikli örneklerle, katılımcılarla paylaşıldı.

Dünden bugüne Manavgat

Manavgat Belediyesi Başkan Yardımcısı, yüksek mimar Hâkime Yılmaz eğitimin ilk sunumunu gerçekleştirdi ve Manavgat’ın kültürel mirası hakkında bilgi verdi. Ardından söz alan arkeolog Nurgül Nergiz, “Side Antik Kentinin Kültürel ve Arkeolojik Değeri” başlıklı sunumunu paylaştı. Şehir plancısı Aslı Ekmekçi Koç ise “Side Antik Kentinin Planlama Süreci”ni katılımcalara sundu. Konuşmaların ardından Manavgat Kent Müzesi ve Manavgat Şelalesi ziyaret edildi.

Eğitimin ikinci günü, mimar Mimar Eşref Yazan’ın “Side Antik Kentinin Koruma İmar Planı ile Dönüşüm Sürecinden Örnek Uygulamalar” sunumuyla açıldı. Kentteki koruma çalışmalarına değinen Yazan, karşılaştıkları sorunları ve bunlara getirdikleri çözümleri aktardı.

Ardından eski Selimiye Köyü dokusuna uygun biçimde yapılan Giritli Müzesi Kültür Evi, Giritli Kahvesi ve Tapınaklar Bölgesinde katılımcılarla birlikte inceleme yapıldı, arkeolojik restorasyonlar hakkında bilgi alındı.

Eğitimin son gününde Roma Dönemi Anıtsal çeşme (nympheum), Side Tiyatrosu ve Side Müzesi ziyaret edildi; müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yenileneceği bilgisi alındı. Yapılan değerlendirmeler ve sertifika takdim töreniyle program sonlandı.