Yenikapı Ahşaplarının Yüzlerce Yıllık Serüveni   | ÇEKÜL

Yenikapı Ahşaplarının Yüzlerce Yıllık Serüveni

24.05.2019

ÇEKÜL Evi Etkinlikleri kapsamında “Kültürel Mirasımızı Öğreniyoruz, Bağış Yapın Çocuklar da Öğrensin!” üst başlığıyla düzenlenen buluşmaların 2’incisi, Prof. Dr. Ünal Akkemik’in katılımıyla 21 Mayıs Salı akşamı gerçekleştirildi. Yenikapı Batıkları Ahşap Analizleri Projesi Yürütücüsü Prof. Dr. Ünal Akkemik, ağacın yolculuğunu anlatmak üzere “Yenikapı Ahşapları” söyleşisinde, kalabalık bir izleyici topluluğuyla biraraya geldi.

Türkiye’nin en büyük arkeolojik kazı sahalarından biri olan Yenikapı’da çok önemli miktarda ahşabın gün yüzüne çıktığını ve bulunan ahşapların bir kısmının gemilere, iskele ve mendireklere, bir kısmınınsa süs eşyalarına ait olduğunun belirlendiğini söyleyen Akkemik, sunumunda, yapılan çalışmalar ve teşhisler hakkında bilgiler verdi; ahşapların kullanıldığı dönemlere ilişkin verileri paylaştı. Bu bilgilerden biri, Roma Döneminde Beşiktaş-Bebek güzergâhı arasında servi ağaçlarının bulunduğu ve servilerin gemi yapımı için özellikle dikildiği yönünde. Buna göre, servi ağaçlarının dikimi, Anadolu coğrafyasında söz konusu olan ilk ağaç dikim faaliyeti.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik’in sunumunun ardından, katılımcılar Yenikapı batıkları ve ahşapları hakkında merak ettiklerini sordu.

ÇEKÜL Evi, arkeoloji söyleşilerine haziran ayında Prof. Dr. Necmi Karul’un Göbeklitepe ve Neolitik Dönem sunumuyla devam edecek.