Uzmanlar Kapadokya İçin Buluştu | ÇEKÜL

Uzmanlar Kapadokya İçin Buluştu

16.09.2022

ÇEKÜL Vakfı Çarşamba Kent Toplantılarının bu haftaki konukları Kapadokya Çevre Platformu üyeleri oldu. Kapadokya yol çalışmasıyla yeniden gündeme gelen Kapadokya Alanı, uzun yıllardır plansız turizmin baskısı altında. Yoğun turist akınıyla birlikte ortaya çıkan konaklama ve altyapı yetersizliği ile işletmecilere verilen yapılaşma izinleri, peribacalarının tahrip edilmesine ve bölgedeki özgün yapının yitirilmesine neden oluyor. Enerji nakil hatları, hızlı tren yolu, araç park alanları, balon ve ATV aracı rotaları, yeni yol çalışmaları da doğal ve tarihi dokuyu geri dönülmez şekilde yok ediyor.   

Alanda bulunarak tüm bu süreci yakından takip eden Kapadokya Çevre Platformu üyeleri Mükremin Tokmak, Zeynep Çöloğlu ve Dr. Eşref Atabey edindikleri son bilgileri ÇEKÜL Vakfı uzmanlarıyla paylaştı. 

Tarihi öneminden jeolojik değerine kadar, Kapadokya’yı farklı açılardan ele alarak detaylı bir sunum yapan Eşref Atabey; Alan Başkanlığının görev ve sorumluluklarını hatırlattı, Kapadokya’yı tehdit eden rant projelerini ve uygulamaları, yol yapımı çalışmasının kısa ve uzun vadede getireceği zararları anlattı. Mükremin Tokmak ve Zeynep Çöloğlu ise yerel halkın ve işletmecilerin sessiz kaldığını, medyanın da gerekli desteği vermediğini söyledi.

 

Toplantının ikinci bölümünde ÇEKÜL Vakfı uzmanları, anlatılanlar ışığında genel bir değerlendirme yaptı ve Kapadokya’nın evrensel değerine dikkat çekti. “Peribacaları yoksa, Kapadokya’nın doğal peyzajı yoksa, turist de yok!” vurgusunu yaparak, yöneticilerin ve işletmecilerin rant uğruna düştüğü bu büyük yanılgıdan bir an önce vazgeçmesinin önemine değindi.

ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu’nun moderasyonunda yapılan toplantıya vakıf uzmanları; Namık Kemal Döleneken, Hasan Özgen, Nüvit Bayar, Sinan Polvan, Timur Çelik ve Şeyda Arguner Dana ile ÇEKÜL Gaziantep Temsilcisi Zafer Okuducu, ÇEKÜL Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy da katıldı. 

ÇEKÜL Vakfı uzmanları, konuyla ilgili detaylı bir çalışma yürüteceklerini belirterek toplantıyı sonlandırdı.

Kapadokya fotoğrafları: Mükremin Tokmak