Şafak Uykusundaki Kent Harput | ÇEKÜL

Şafak Uykusundaki Kent Harput

09.12.2013

ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesi, Tarihi Kentler Birliği kurulduğu günden beri düzenlenen seminerlere birikimi ve vizyonu ile her zaman destek veren değerli tarihçi Necdet Sakaoğlu’nun kaleme aldığı ve ÇEKÜL Vakfı gönüllüsü Görkem Gül Duman’ın Gülsan Eğitim ve Kültür Vakfı için yayına hazırladığı “Şafak Uykusundaki Kent Harput” kitabı yayımlandı. Merve Ertürk İnal’ın sanat yönetmenliğinde, Necdet Sakaoğlu ve Mustafa Balaban’ın arşivleri ve mimar Metin Keskin’in desenleriyle zenginleşen kitaptaki her konu başlığı, yazınsal özenine uyumlu fotoğraf, belge, resim ve desenlerle birleştirilerek, kentin gizemli, destansı, nostaljik çağrışımlı özelliklerini öne çıkarılmış.

Mazisinde birkaç bin yıl saklayan Harput’u anlatabilmek için “kaynak, malzeme ve başlıklar neler olmalı?” sorusunu odağına alan kitap yayına hazırlanırken, kentin mazisinde kaybolan anları ışıldatan ilginç kesitler resmedilmeye çalışılmış. Örneğin Nahid Sırrı Örik’in Boğaziçi’ne dair bir öyküsüyle Musul Emiri Nasruddevle Hamdani’nin ve Arap şairi Munkiz’in Harput’u tanımlayan soyut şiirleri; belki hiç akla gelmeyecekken “Harput’ta bir Amerikalı” ile Beşiktaş Çarşısı’ndaki Süpürgeci Mustafa Ağa; hancı-otelci Harputlu Simon ile 12. yüzyıl kahramanı Belek Gazi; Artuklu İmadeddin’in tunç parasındaki deli göz bakışlı portresi ile Harput’ta günlük yazan Tacy Atkinson’ın tehcir günleri anıları; Hommaire de Hell-J. Laurens ikilisi ile ovaya hoyrat okuyanların elezber, tecnis ve divanları ilk kez bir kent güzellemesinde buluşmuş.

Anadolu kentlerinin bu tür yazınsal-tarihsel kitaplar inşasına elverişli zenginlikler içerdiğini biliyoruz. Ancak yerleşimlerin kültürel birimkimlerini doğru bakışlarla incelemek ve kitap çerçevesine oturtmak kolay değil. “Şafak Uykusundaki Kent Harput”, uzun bir hazırlıkla ve pek çok emekle kotarılırken bu zoru başarmış, kolektif, yepyeni bir deneme. Kitabı idefix'ten edinebilirsiniz.