Malatya’yı tanımak isteyenler için üç kitap | ÇEKÜL

Malatya’yı tanımak isteyenler için üç kitap

03.06.2014

Kentlerin dağını, taşını, ovasını, kültürünü anlatan kitapların sayısı artmaya başladı. Malatya’da koruma bilincinin gelişmesiyle başlayan çalışmaların somut sonuçlara ulaşması, kentle ilgili düzeyli yayınlarda artış yaşanmasının temel nedenlerinden biri. Kentlerin özgün değerleri korunmaya başladıkça tanıtım malzemeleri, araştırma kitapları, envanterler de bu yolculuğa eşlik ediyor. ÇEKÜL Bilgi-Belge Merkezine Malatya’dan üç yayın ulaştı: Malatya Doğa ve Kültür Yürüyüşü Rotaları, Malatya Kent Rehberi ve Levent Vadisi Jeoparkı Doğal Miras Envanteri. Bu üç kitabı, Malatya Valiliğinden edinmek mümkün.

 

 

 Malatya Doğa ve Kültür Yürüyüşü Rotaları

Toplam 32 rota önerisine yer verilen kitapçıkta, Kayaarası Kanyonu, Kutanlı Peribacaları, Ansır Mağaraları, Ortaköy Karlık Dağı, Onar Köyü, Levent Vadisi gibi rotaları izlemek mümkün. Malatya’da günübirlik yürüyüşler, kamplı geçişler ve bisikletliler için belirlenen uygun rotaların olduğu kitapçık, doğa yürüyüşçülerinin ve sporcuların rahatlıkta taşıyabileceği boyutlarda tasarlandı. Rotalar, hem görsel hem de haritalarla zenginleştirildi. Yıldırım Güngör’ün yayına hazırladığı rota kitapçığının proje koordinatörü ise KUDEB Müdürü Levent İskenderoğlu.

 

Malatya Kent Rehberi

Rota kitapçığı, daha detaylı bilgilerin olduğu kent rehberi ile destekleniyor. Faik Sağlam editörlüğünde, Malatya Valiliği KUDEB tarafından hazırlanan rehberde Malatya’nın tarihçesi, coğrafyası, kültür ve tabiat varlıkları, ilçeleri ve konaklama mekânlarına yer verilmiş.

 

Levent Vadisi Jeoparkı Doğal Miras Envanteri

Levent Vadisi, Malatya’nın Akçadağ sınırları içinde yer alan tektonizma etkisiyle açılmış bir kanyon vadi. Develi köyünün kuzeyinden başlayıp, Tohma çayıyla birleşen vadi için, “Levent Vadisi Jeopark Doğal Miras Envanteri” projesi hazırlandı ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklendi. Vadinin iklimi, bitki örtüsü, kanyon ve mağaraları, arkeolojik envanteri detaylarıyla hazırlandı. 136 sayfalık kitapta toplanan bilgilere ayrıca jeopark kavramı, jeopark turizmi, dünyadaki jeopark örnekleri gibi bilgiler eşlik ediyor. Levent Vadisinde yapılabilecek aktivite önerileri de kitapta bulmak mümkün. Envanter, Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Güngör ve Araş. Gör. Direnç Azaz tarafından yayına hazırlandı.

 

Bu kitaplara ÇEKÜL Bilgi ve Belge Merkezinden ulaşabilirsiniz.

http://cekulvakfi.org.tr/proje/bilgi-belge-merkezi

Google+ sayfamızı takip ederek ÇEKÜL Bilgi ve Belge Merkezine eklenen yeni yayınlardan haberdar olabilirsiniz.

ÇEKÜL Bilgi ve Belge Merkezi Google+ Sayfası