Doğa, Kültür ve Eğlenceyi Buluşturan Yaz Okulu | ÇEKÜL

Doğa, Kültür ve Eğlenceyi Buluşturan Yaz Okulu

03.08.2018

ÇEKÜL Vakfının, Birgi’de bulunan çevre-kültür evinde düzenlediği Birgi ÇEKÜL Evi Yaz Okulu üçüncü yılını geride bıraktı. İlki 2016’da gerçekleştirilen Yaz Okuluna bugüne dek 7-11 yaş aralığında 100 çocuk katıldı. ÇEKÜL Vakfının 1990’lı yıllardan itibaren Birgi’de yürüttüğü koruma çalışmalarının bir parçası olarak düzenlenen Yaz Okuluna Birgi ve Ödemiş’ten çocuklar katılıyor. Çocukların bilişsel, duyuşsal ve sosyal becerilerini desteklemek; yaşadıkları kentin kültürel ve doğal mirasını tanımaları ve koruma bilincini yaşayarak öğrenmeleri amacıyla hayata geçirilen Yaz Okulu programı, farklı konu başlıkları ve etkinliklere göre haftalara yayılıyor. ÇEKÜL Bilgi Ağacı uzmanları tarafından hazırlanan eğitim içeriklerinde çocuklar, yaşadıkları kentteki geleneksel motifler, kent haritası, kroki, illüstrasyon, hayvan hakları, geri dönüşüm, türeticilik ve doğal temizlik kavramlarıyla tanıştı. Birgi ÇEKÜL Evi Yaz Okulunun değişen konu başlıkları yanında her yaz programında mutlaka yer verdiği başlıklar bulunuyor: Doğal ve kültürel mirasın korunması, gezegenin üzerinde yaşayan tüm canlılara saygılı bir yaklaşım geliştirilmesi ve yaratıcılığın desteklenmesi.

 

Kuş Bakışı Birgi

Bilgi Ağacı uzmanları, Birgili ve Ödemişli çocuklarla bu yıl 21 Haziran – 13 Temmuz tarihleri arasında biraraya geldi. 4 hafta süreyle devam eden yaz okulu, “Kuş Bakışı Birgi” atölyesi ile başladı. Atölyede, bir kenti oluşturan temel bileşenler nedir sorusunun cevabı arandı ve Birgi haritası üzerinden bu unsurlar grup çalışmalarıyla keşfedildi. Çocuklar, deneyimlerini ve anılarını da paylaştıkları bir yöntemle yolları, köprüleri, parkları, evleri, tarihi mekânları içeren “Birgi Çocuk Haritası”nı oluşturdu.

Yaz Okulu süresince Birgi’nin çevresi, doğası ve tarihiyle etkileşim içinde, geçmişten gelen ve yaşamakta olan kültürel ve doğal mirası farklı yönleriyle keşfeden çocuklar, bu yıl çizer Gökçe Akgül’ün eğitmenliğinde çam, servi, sekoya ve salkım söğüt ağaçlarının illüstrasyonlarını pratik teknik bilgiler ışığında çizmeyi öğrendi; bir orman kompozisyonu yaptı ve renklendirdiler.

“Çöp Olmasın Doğaya, Yem Olsun Dostlara”, “Can Dostum”, “Bir Orman Hikâyesi”, “Yaratıcılık Hamurumda Var”, “Yaz, Çiz, Söyle, Yaz Okulu Nasıl Geçti?” başlıklı atölyerle doğa ve kültür odaklı çalışmalara katılan çocuklar, yaz okulu sonunda katılım belgelerini Bilgi Ağacı Uzmanlarının elinden aldılar. Birgi ÇEKÜL Evi Yaz Okulu gelecek yıl da yeni atölyelerle devam edecek.