Tarihi Kentler Birliği | ÇEKÜL | Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma

Tarihi Kentler Birliği

Tarihi Kentler Birliği (TKB) 2000 yılında, 52 kentle yola çıktı. Öncelikle tarihi ve doğal çevre korumasına yerel yönetim politikalarında ağırlık veren; kent kültürünü, sivil toplum katılımını ve toplumsal duyarlılığı geliştirme çabası içindeki kentlerin kabul edildiği birliğin üye sayısı 400’ü aştı. ÇEKÜL Vakfının, kuruluşuna önayak olduğu ve sekretaryasını yürüttüğü Tarihi Kentler Birliği’nin üyeleri, yıl boyunca farklı kentlerde düzenlenen buluşma ve bölge toplantılarıyla biraraya geliyorlar.

ÇEKÜL’ün konularını belirlediği ve organizasyonunu yaptığı bu seminerlerin amaçlarından biri üye kent belediyelerinde görev alan, özellikle doğal ve kültürel çevre alanlarında çalışan uzmanların yeni bir bakış açısı kazanmalarını sağlamak. Seminerler ayrıca sivil toplum kuruluşlarından yerel yönetimlere toplumun farklı kesimlerinin kentle ilgili deneyimlerini paylaştığı, verimli tartışmalar yaptığı bir platform olması açısından da önem taşıyor.

Organizasyonun bir günü kent gezilerine ayrılıyor; seminerin yapıldığı kentin hem kültürel hem de doğal varlıkları hakkında bilgi alınıyor. “200 Ortak 200 Eser” programı doğrultusunda üye belediyelere, kentlerindeki kültürel mirası koruma çalışmalarında yapacakları projeler için finansal destek veriliyor. Her yıl ‘proje’, ‘uygulama’ ve ‘süreklilik’ dallarında düzenlenen Özendirme Yarışması ile, başarılı koruma çalışmaları ödüllendiriliyor, bir katalog ve bir sergi ile kamuoyuna tanıtılıyor. Ayrıca üç ayda bir yayınlanan Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik dergisi ile yapılan çalışmalar tanıtılıyor ve korumaya ilişkin çeşitli konularda incelemeler paylaşılıyor.