Kocaeli’de kültürel doku görünür olmaya başladı | ÇEKÜL

Kocaeli’de kültürel doku görünür olmaya başladı

10.11.2011

İstanbul’un Anadolu ile bağlantısını sağlayan, coğrafi konumundan dolayı tarihi süreçte kilit noktası olan, ilçe ve köylerindeki kültürel dokusu ve doğal mirasıyla Kocaeli, hazırladığı projeler ile Tarihi Kentler Birliği’nin aktif üyeleri arasında.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi koruma ve yaşatma çalışmalarıyla tarihi dokunun nefes almasını sağlayarak, kentliler için de yaşam alanları yaratıyor. Kent kimliğini yansıtan konaklar, sivil mimarlık örnekleri, camiler ve çeşmelerin görünür olmasını sağlıyor. Önceliğini tarihi dokunun görünür olması ve yeniden işlevlendirilmesi olarak belirleyen Belediye, son dönemde restorasyon ve kentsel düzenleme çalışmalarına hız verdi.

Sırrı Paşa Konağı nakış gibi işleniyor

19. yüzyıl yapısı olan Sırrı Paşa Konağı aslına uygun olarak restore ediliyor. Tamamen yok olan ve hasar gören süslemeler uzmanlar tarafından yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. İzmit Mutasarrıfı Sırrı Paşa’nın yaşadığı konak, geçirdiği iki büyük yangının etkisiyle oldukça yıpranmış durumda. İlk iki kattaki süslemeler ve kalem işleri kaybolmaya yüz tutmuş. Restorasyonda çalışan uzmanlar bu süslemelerin yeniden ortaya çıkması için çalışıyor. Sıva, bez ve ahşap üstü işlemelerin bulunduğu konaktaki restorasyon çalışmaları bu nedenle dikkatle yürütülüyor. Konaktaki ahşap malzemeler ise konağın bahçesinde kurulan atölyede hazır hale getiriliyor. Bezemeler birçok analiz ve yöntem uygulanarak hayata geçiriliyor. Görsel tekniklerle belgelenen kalem işlerindeki motifler eskiz kâğıtlarına simetrik kısımlar da dahil edilerek geçiriliyor. Temizleme işlemlerinde ise kimyasal ve mekanik-raspalama yöntemleri uygulanıyor. Bu yöntemle, boya ve badanayla tahrip olan bezemeler dahi aslına uygun olarak korunabiliyor. Orijinal tonların bulunması içinse renk analizi yapılıyor. Kalem işi yapılacak alanlarda orijinal zemin renginin elde edilmesi için astarlama yapılıyor ve motifler duvarlara geçiliyor. Renklendirme, kontürleme ve varaklama işlemleriyse eşsiz güzellikteki süslemelerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

Süleyman Paşa Hamamı restore ediliyor

Büyükşehir Belediyesi, 14. yüzyıla tarihlenen Süleyman Paşa Hamamı’nı da restore ediyor. Yüzde 80 oranında tamamlanan restorasyon kapsamında hamamın çevresindeki toprak tabakası temizleniyor. Süleyman Paşa tarafından 14. yüzyılda Akçakoca Mahallesi’nde inşa edilen hamam, 1999 Marmara depreminde büyük hasar görmüştü.

Tabelalar tarihe yönlendiriyor

Kentin tarihi ve turistik alanlarına ulaşımı kolaylaştırmak için kavşak noktaları ve otoyollara yönlendirme tabelaları yerleştirilmeye başlandı. İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekânlar Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmada, Gölcük’te bulunan Yazlık Ilıcası, Kazıklı Kervansaray, İzmit’teki Süleyman Paşa Hamamı, Sırrı Paşa Konağı, Orhan Camisi, Saatçi Ali Efendi Konağı, Alaca Mescit gibi önemli tarihi ve turistik mekânları işaret eden tabelalar yerleştirildi. Tabelalar tarihi mekânlara dikkat çekiyor, ayrıca kolay ulaşılmasını sağlıyor. 

Kocaeli’nin tarihi ve kültürel mirası, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla son yıllarda daha görünür olmaya başladı. Portakal Hafız Mescidi, Yağhane, Karatepe Macar Çeşmeleri, Ese Dede Türbesi ve Saat Kulesi daha önce belediye tarafından restore edilen tarihi mekânlar arasında.