Kıyı kenti Enez’de tarihsel derinlik ortaya çıkıyor | ÇEKÜL

Kıyı kenti Enez’de tarihsel derinlik ortaya çıkıyor

27.02.2013

Trakya’nın önemli tarihi kentlerinden Enez, kentte bütüncül çalışmalar yürütmek için emek veriyor. ÇEKÜL Çarşamba Kent Toplantıları’na periyodik olarak katılan Enez Belediyesi ekibi, zaman zaman ÇEKÜL uzmanlarını da konuk ederek alan incelemelerinde bulunuyor. Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, ÇEKÜL Trakya Bölge Koordinatörü mimar Mehmet Tan,  ÇEKÜL Enez gönüllüsü mimar Sedat Kuru ve kentteki uygulamaları yürüten restorasyon uzmanı Y. Mimar H. Çiğdem Zağra ve mimar Ramazan Yavuz  Şubat ayında Çarşamba Kent Toplantıları’na bir kez daha katıldı.

Geçen yıl başlayan kale ve çevresindeki koruma ve düzenleme çalışmalarında hızla yol alan Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır şu bilgileri paylaştı:

Tarihi Enez Kalesi’ne ulaşımı sağlayan caddenin yenileme çalışmaları tamamlandı. Devam niteliğinde geliştirilen proje ise 4 etaptan oluşuyor:

  1. İlçeye gelen ziyaretçilerin ilk olarak uğradığı Enez meydanının düzenlenmesi
  2. Balıkçılar çarşısı ve arkeopark olarak düşünülen alanın düzenlenmesi
  3. Sahile ve ilçe meydanına ulaşım için kullanılan yolların düzenlenmesi
  4. Avrupa Birliği’nin desteği ile tamamlanan Kale Yolu Caddesi’nde yapılacak siluet düzenlenmesi

Toplantıda verilen bilgilerin ardından ÇEKÜL uzmanları şu görüşlere yer verdi: Enez’in dezavantajlarından olan sınır kasabası ve sürgün yeri olması avantaja dönüşebilir: Bölgenin tarihi, kültürel, doğal ve sosyal dokusu fazla bozulmamış dolayısıyla doğal ve kültürel mirası korunuyor. Neolitik, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinin hepsine ait kültür varlıklarına sahip. Enez’deki kültür mirasını ortaya çıkarmak, tüm tarihsel sürecin okunmasını sağlamak gerekiyor. Yeni yapılan çalışmalar, tüm tarihi dönemleri birleştiren bir mimari kaygıyla yapılmalı. Ana meydandan kente giriş ve kale alanı önemli.  Bu ana aks dışında koruması ve düzenlenmesi gereken alanlar: Kervansaray, şapel, mezarlık ve Meriç Nehri kıyısındaki mağazalar alanı.

Enez’in girişinde antik kent olduğunu gösteren bir simge olmalı. Yerel halkın üretim yapacağı ve kente gelenlere ürün sunacağı bir mekân tasarlanmalı. Yeni bir arasta alanı yaratılmalı. Yüksek katlı binaların kentle uyumlu olması için düzenleme yapılmalı. Bunun için daha önce Antep Çamurcu sokaktaki uygulama örnek alınabilir.

ÇEKÜL’ün gönüllü uzmanları Enez’de yürütülen çalışmaları bundan sonra da yakından takip edecek.