Gaziantep’in altı da üstü de kültür | ÇEKÜL

Gaziantep’in altı da üstü de kültür

19.03.2013

Prof. Dr. Metin Sözen Kültür Merkezi’nin mağarası anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. “Altı da Üstü de Kültür” isimli fotoğraf sergisi geçen yıl başlayan mağara araştırmalarının bir ürünü. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı’nın girişimleri, Şehitkâmil ve Şahinbey belediyelerinin desteğiyle yapılan çalışma OBRUK Mağara Araştırma Grubu tarafından yürütüldü ve 46 yer altı yapısında araştırma yapıldı. Sürecin fotoğrafları ve hazırlanan envanter raporu 14 Mart’ta yapılan sergi açılışıyla paylaşıldı.

Açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu,  Şehitkâmil Belediye Başkan Yardımcısı M. Murat Özgüler, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, OBRUK Mağara Araştırma grubu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışın önemli konukları arasında, ÇEKÜL Akademi tarafından Tarihi Kentler Birliği için hazırlanan ve geçen hafta Antep’te yapılan “Alanla Eğitimler” kapsamındaki seminerin katılımcıları da vardı. Türkiye’nin küçük-büyük ölçekli yerleşimlerinden, aralarında başkanların da olduğu 50 belediyenin temsilcisi açılışa katıldı.

Bir konuşma yapan Dr. Asım Güzelbey,  her gün yeni bir tarihi mirası farklı yaklaşımlarla gün yüzüne çıkardıklarını vurguladı: “Dayanışma ve temel kavramlardan uzaklaşmadan hedefe ulaşmak için somut sonuçlar elde etmeye başladık. Antep’te yapılan çalışmalar ülke sınırlarını aşmaya başladı ve ivme kazanacak. Bu kente karşı duyduğumuz sorumluk duygusu, önce topluma olan saygının ifadesidir. Metin Sözen Kültür Merkezi’nin önündeki küçük meydan düzenlemesini hızlandırarak açılışa ve Metin Hocamızın gelişine yetiştirdik. Tüm bu çalışmaları içten destekleyen herkese teşekkür ederim.”

Büyükşehir, Şahinbey ve Şehitkamil ortak çaba gösterecek

Prof. Dr. Metin Sözen ise konuşmasında, Gaziantep’te yürütülen çalışmaların çok boyutlu ilerlediğine vurgu yaparak, “Antepliler evlerini, yeraltından çıkardıkları keymıh taşıyla inşa ettiler ve coğrafi özelliklerini yansıtan bir kültürel miras yarattılar. Bu taşlar çıkartılırken aslında başka bir kültür daha oluştu: Mağaralar, yani yer altı yapıları. Yapı diyoruz çünkü insan eliyle oluşturuldular ve kullanıldılar. Bu yapılar hala depo, iplik üretimi gibi amaçlara hizmet ediyor. Yıllar önce Antep’te koruma çalışmalarına başladığımızda ‘Altı da üstü de kültür’ demiştim. Toprak üstündeki kültürel değerler Büyükşehir, Şehitkâmil ve Şahinbey belediyelerinin çabalarıyla artık güvenilir ellerde. Doğru tasarım ve işlevlendirmelerle mahalleler hayat kazandı, çarşılar canlandı, kale ve çevresi temizlendi; tarihi doku aksları birbirine bağlanarak kültürel miras her yönüyle ortaya çıkarıldı. Bundan sonraki aşamada ise mağaralar, livaslar, kasteller yine bu üç belediyenin doğru ve titiz yaklaşımlarıyla temizlenecek, envanteri çıkarılacak ve üstündeki tarihi dokuyla bütünlük sağlayacak şekilde kullanılır mekânlara dönüşecek,” diyerek Antep’in, bu işbirliği modeliyle örnek bir çalışmaya daha imza attığının altını çizdi.

OBRUK grubunun mağara araştırmaları, Büyükşehir KUDEB ekibinin desteğiyle tamamlandı. Çalışmalar kapsamında hazırlanan broşür ise çok sayıda kişiye ulaştırolacak.