Eğitim Mutfağı’nda bir ay… | ÇEKÜL

Eğitim Mutfağı’nda bir ay…

10.04.2012

ÇEKÜL Eğitim Mutfağı, 21-26 Mart 2012 Orman Haftası’nı dolu dolu geçirdi. Her yıl doğaya olan borcumuzu 7 Ağaç Ormanları’na katılarak ödemenin yanı sıra koruma bilincine sahip bireyler yetişmesine de destek olmaya çalışıyoruz. Bunun için Orman Haftası’nda birçok okulda ÇEKÜL Vakfı projelerini, kent ekolojisini ve daha birçok konuyu tartışmaya açarak gittikçe artan bir kalabalığa dönüşmeye başladık.

Üsküdar Atatürk İlköğretim Okulları’ndan 15 öğrenci ve gönüllü öğretmenleri Nurten Öğün’ü ÇEKÜL Evi’nde ağırladık. Konuklarımızla izlediğimiz kısa filmin ardından, birçok canlının yaşam alanı olan ormanların bu özelliğinin ne kadar bilincinde olduğumuzu tartışmaya açtık. Ağaçlar ve geniş ailesi ormanların özelliklerini konuşarak katılımcı öğrencilerin okullarında yapacakları akran eğitimleri ile ilgili kutu oyunları tasarlamalarına yardımcı olduk. Oyunlar son halini aldığında tüm okullarla paylaşılmaya hazır olacak.

Özel Ulus Musevi Okulları’nda dersimiz ÇEKÜL idi. Öğrenciler dönem boyunca çuha çiçeği satarak elde ettikleri gelir ile ÇEKÜL’ün 7 Ağaç Ormanları’na 77 fidan daha kattılar. ÇEKÜL Eğitim Mutfağı, öğrencilerin “Peki ÇEKÜL için daha fazla neler yapabiliriz?” sorusuna ÇEKÜL Vakfı projeleri hakkında gerçekleştirdikleri sunumla onları bilgilendirerek yanıt verdi. Sunumun ardından salondaki 150 öğrenci ÇEKÜL Vakfı’nın yeni gönüllüleri olmak için hep bir ağızdan söz verdiler.

Yıldız Teknik Üniversitesi İşletme Kulübü’nün 27-28 Mart tarihlerinde düzenlediği “Kariyer Panayırı”nda da üniversite öğrencileri ile bir araya geldik ve İstanbul’un doğal ve kültürel dokusuna vurgu yaparak öğrencilerle bir kolaj çalışması gerçekleştirdik. Ayrıca, Üsküdar Çocuk Esirgeme grubundan 10 öğrenci ile üniversite bahçesinde Ayine-i Devran oyununu oynadık.

Eyüboğlu Eğitim Kurumları’nın Çamlıca Kampüsü’nde kent ekolojisinin içinde olan öğrencilerle birlikte komodo ejderinin verdiği kırmızı alarmı gördük, kentteki yerini arayan rakun, kedi, sincap, ayı ve yaban domuzu ve daha birçok hayvanın öyküsünü dinledik. Aral Gölü’nde balık tutan develerin yolculuğuna şahit olduk. “Canlılar ve Doğal Çevre” konusunda tartışma alanı yaratan öğrenciler, ÇEKÜL Eğitim Mutfağı’ndan söyleşiye katılan Seval Aydın ve Servet Yanardağ adına 7 Ağaç bağışında bulundular.

Uzunköprü, Havsa ve Şile'de Kültür Elçileri eğitimi yapmak için yollardaydık. 12 yaşındaki çocuklarla birlikte, kentlerindeki doğal ve kültürel değerlerini öğrendik; yerel uzmanların desteğiyle yaşam kültürü, arkeolojik varlıkları, mimari değerleri, doğal mirasını yakından tanıdık. Elimizde büyüteçlerle bitkileri inceledik, defterlerimize eskizler çizdik, oyunlar oynadık, birlikte öğrenmenin ve üretmenin keyfini çıkardık.

Uzunköprü

Havsa