Dijitalleşen kent arşivleri | ÇEKÜL

Dijitalleşen kent arşivleri

14.03.2018

ÇEKÜL Akademinin Kentsel Koruma Eğitimleri kapsamında gerçekleştirilen “Kent Arşivleri-Arşiv Oluşturma, Belgeleme ve Dijitalleştirme” başlıklı eğitim, 7-9 Mart tarihlerinde Şerifler Yalısında yapıldı. ÇEKÜL Vakfı Bilgi Belge Merkezi Koordinatörü Ayşen Kılıç Özarslantürk’ün eğitmenliğinde düzenlenen eğitime Urla, Fatih, Eyüpsultan, Çanakkale, Seyhan ve Kemaliye belediyeleri ile Samsun ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin arşiv ve kütüphane birimlerinden gelen 12 uzman katıldı. 3 gün süren eğitime İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi-Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl İlknur Sert, Nilüfer Belediyesi Mübadele Evi Sorumlusu Eirini Kalogeropoulou Yalçın, Ankaref Bilişim Teknolojileri Kurumsal Satış Yöneticisi Deniz Han, Koç Üniversitesi Anadolu Araştırmaları Merkezi ANAMED Arşiv Sorumlusu Senem Acar ve ANAMED Birim Kütüphanecisi Naz Özkan konuk konuşmacı olarak katıldı.

Dijitalleşen Kent Arşivleri

Kent arşivlerinin oluşum süreçleri, arşiv koleksiyonu oluşturma politikası ve yönetimi ile arşivlerin günümüzün değişen dinamiklerine uygun hale getirilmesi için kullanılması gereken yöntem ve teknolojiler hakkında bilgilerin aktarıldığı eğitim, Türkiye’den ve dünyadan örnekler üzerinden ilerledi. Ayşen Özarslantürk, kent arşivlerinin dijitalleştirilmesine örnek bir çalışma olarak ÇEKÜL Kent Arşivi Dijitalleştirme Projesini verdi ve projeyi, sorun ve çözüm odaklı ele alarak çalışma sürecini detaylı bir şekilde anlattı. Anadolu’nun farklı ölçekteki kentlerinden doku ve sivil mimari fotoğrafları, koruma projeleri, afiş ve raporlarından oluşan ÇEKÜL Kent Arşivi, yoğun olarak Anadolu kentlerinden materyaller içerdiği için dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunu belirten Özarslantürk, dijital arşivin bölgelerden erişimi hızlandırdığını söyledi.

Doç. Dr. Işıl İlknur Sert konuşmasında bir kent arşivinin taşıması gereken nitelikleri üzerinde durdu. Öncelikle uluslararası standartlarda hazırlanmış müstakil bir binaya sahip olması gereken kent arşivinin fiziksel mekânla birlikte dijital mekânı da öncelemesi gerektiğini vurgulayan Sert, dijitalleştirmenin günümüzde tüm arşivler için bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Dijitalleşen Kent Arşivleri

Eirini Kalogeropoulou Yalçın, sivil-yerel işbirliği ile kurulan Nilüfer Mübadele Evinin oluşum sürecini anlatırken, Deniz Han kütüphane, müze ve arşivlerin inovasyona dayalı teknolojik gelişmeleri takip eden otomasyon sistemlerinden bahsetti.

Eğitim kapsamında Eyüp Sultan Araştırma Merkezi (EYSAM) ziyaret edildi. EYSAM sorumlusu tarihçi Ali Özcan rehberliğinde yapılan incelemede, merkezin kuruluş süreci, fotoğraf, harita, plan, tez ve benzeri belgelerden oluşan envanteri hakkında bilgiler verildi. Kente ilişkin konferans, seminer, çalıştay ve atölye çalışmaları ile yerel kültürün korunması ve bilginin yaygınlaştırılmasını hedefleyen EYSAM’ın, Eyüpsultan Kent Müzesi projesine öncülük etmesi amaçlanıyor.

Dijitalleşen kent arşivleri

Eğitim üçüncü gününde Koç Üniversitesinden davetli bir uzman dijital koleksiyonların oluşturulması ve yönetimi, teknolojik gelişmelere entegre edilerek korunması üzerine yaptığı sunumla devam etti. “Kent Arşivleri-Arşiv Oluşturma, Belgeleme ve Dijitalleştirme” eğitimi, Naz Özkan’ın kurum arşivlerinde sosyal medya yönetiminin önemi ve kent arşivlerinin kurumsal kimliklerinin görünürlüğü üzerine yaptığı sunumun ardından yapılan genel değerlendirme ve sertifika töreniyle son buldu.

ÇEKÜL Akademi Kentsel Koruma Eğitimleri, 21-23 Mart tarihlerinde yüksek mimar Metin Keskin ve müze tasarımcısı-iletişim uzmanı Nadir Mutluer’in eğitmenliğinde gerçekleştirilecek olan “Kent Müzeleri-İşlevlendirme ve Kurulum” başlıklı eğitimle devam edecek.