ÇEKÜL Akademi Konya ve İstanbul’da Koruma Eğitimleri Düzenledi | ÇEKÜL

ÇEKÜL Akademi Konya ve İstanbul’da Koruma Eğitimleri Düzenledi

24.11.2022

ÇEKÜL Akademi, 19-21 Ekim tarihlerinde Konya’daydı. “Kent Bütününde Kültürel Mirasın Yenilenmesi: Konya Örneği” başlığıyla düzenlenen Alanda Eğitim Programına; Osmancık, Beşiktaş, Selçuklu, Turhal, Balıkesir Büyükşehir, Söke, Şişli, Gebze, Talas, Melikgazi, Seydişehir, Ankara Büyükşehir belediyelerinden uzmanlar katıldı.

Konya’nın kentleşme süreçlerini tarihsel boyutlarıyla anlatmak, farklı dönemlere ait anıtsal ve sivil mimarlık örneklerini yerinde gözlemlemek amacıyla düzenlenen eğitim, yerel yönetimin yaptığı koruma çalışmalarının yakından izlenerek yorumlanmasını da sağladı.

Kadim Kent Konya

ÇEKÜL Akademi Eğitim Programlarına yönelik yapılan genel bilgilendirmenin ardından, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu’nun konuşmasıyla program açıldı.

Programın ikinci konuşmasını ise Koruma, Uygulama ve Denetim (KUDEB) biriminden sanat tarihçisi Şengül Kolay gerçekleştirdi ve tarih öncesi dönemlerde Konya’nın önemli yerleşimlere sahip olduğunu belirtti. 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine giren ve Neolitik Döneme ait çok değerli kalıntılardan biri olan Çatalhöyük yerleşimine değindi. Farklı dönemlerde büyük devletlere başkentlik eden Konya’nın, eş zamanlı olarak kültür ve sanatın da başkenti hâline geldiğini söyledi.

Son konuşmacı KUDEB Şube Müdürü Şenay Baykal ise “Konya’da Koruma Çalışmaları” başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Baykal, Konya’daki kültür varlıkları envanterinden bahsederek; kentsel, arkeolojik sit alanlarının dağılımıyla ilgili bilgiler sundu. Tarihi kent merkezi ve çevresi için hazırlanan tasarım projeleri kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Sunumların ardından yapılan alan ziyaretleri kapsamında ise öncelikle Selçuklu ilçesine bağlı Sille Köyüne gidildi. Tamamı kentsel sit olarak tescil edilen ve Bizans Döneminden itibaren önemli bir yerleşim yeri olan Sille’de Aya Eleni Kilisesi, Subaşı Hamamı, Zaman Müzesi, Şeytan Köprüsü, Çay Camii ve Kültür Evi ziyaret edildi. İkinci gün de devam eden ziyaretlerde sırasıyla; Alaaddin Tepesi, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Ziyaretler Sırçalı Medrese, Şemsi Tebriz-i Camii ve Türbesi görüldü. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yapılarından Mevlana Türbesi ve Müzesine gidilerek, yenileme alanıyla ilgili bilgiler alındı. Kent merkezindeki Bedesten, Altın Çarşı, Aziziye Camii, Kapu Cami ile Çumra ilçesindeki Çatalhöyük yerleşim yerinin görülmesiyle alan ziyaretleri tamamlandı.

Birçok farklı kentte programa katılım sağlayan uzmanlar, eğitim sonunda eski eser koruma ve denetim, restorasyon teknikleri, sokak sağlıklaştırma çalışmaları, işlevlendirme örnekleri ve kültürel mirasın tanıtımı gibi pek çok konuda bilgi edindi ve örnekleri yerinde inceledi. 

İstanbul’da Kentsel Koruma

24-26 Ekim tarihlerinde ise İstanbul’da “Restorasyon İşlerinde İmalat ve Uygulama Detayları” başlığıyla, Kentsel Koruma Eğitimi gerçekleştirildi. Eğitime; Fatih, Alanya, Ortahisar ve Ankara Büyükşehir belediyelerinin restorasyon uygulama alanında çalışan uzmanlar katıldı. Eğitim boyunca; restorasyon uygulamalarında karşılaşılan zorluklar, uygulama hataları, doğru ve özgün uygulama tekniklerinin kavramsal çerçevede ele alınarak örneklerle anlatılması, uygulamalı olarak yerinde incelenmesi konularına değinildi.

ÇEKÜL Akademi Eğitmeni İsmail Önel; kültür varlıklarının rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri başlıklarına değinerek muhafaza, nakil işleri ve kazı çalışmalarına yönelik mal ve hizmet alımlarına ilişkin kanunlar, yönetmelikler hakkında bilgiler verdi. Önel, ihaleye girecek her projenin öncelikli olarak koruma kurulundan onay almasının altını çizdi.

Eğitimin son günü, restorasyon çalışmaları devam eden Rumeli Hisarı ziyaret edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB Miras) tarafından restore edilen yapı hakkında, uzmanlardan detaylı bilgiler alındı. Katılımcılar eğitim programın sonunda; restorasyon uygulamalarında yapılan imalat detaylarını görerek, uygulama işlerinin hakediş bağlantılarını kavradılar.