ÇEKÜL Akademi Buldan Sokaklarında | ÇEKÜL

ÇEKÜL Akademi Buldan Sokaklarında

18.05.2023

Buldan, dokuma sanatları konusunda ülkemizin en önemli yerleşimlerinden biri. İnciri, üzümü, böğürtleni ve Tripolis Antik Kentiyle de bir o kadar meşhur. Sivil mimari örnekleriyle de görülmeye değer olan Buldan, ÇEKÜL Akademiyi misafir etti. 

ÇEKÜL Akademinin, Tarihi Kentler Birliği üyelerine yönelik hazırladığı Bölgesel Kentsel Koruma Eğitimleri kapsamında, Buldan’da iki eğitim birden yapıldı: 25-26 Nisan’da İsmail Önel’in eğitmenliğinde Restorasyon İşlerinde İhale Süreci ve Hakediş Uygulamaları; 27-28 Nisan’da ise A. Nüvit Bayar’in eğitmenliğinde Yapı Özelliklerine Göre Müdahale Teknikleri eğitimi. Buldan Belediyesinin ev sahipliğindeki eğitimlere Buldan, Bodrum, Muğla Büyükşehir, Alaşehir, İzmir Büyükşehir, Beyağaç, Denizli Büyükşehir, Germencik, Merkezefendi belediyelerinden uzmanlar katıldı. 

Restorasyon İşlerinde İhale Süreçleri

Buldan Belediyesi El Sanatları ve Kültür Merkezinde gerçekleşen ilk eğitimde; restorasyon uygulamalarındaki ihale süreci ve hakediş dosyalarının hazırlanışı restorasyon uzmanı İsmail Önel tarafından tüm detaylarıyla aktarıldı. Hakedişin dosyalarının hazırlanmasında farklı programlar kullanıldığına değinen Önel, hem idarecilerin (kontrolör) hem de müteahhitlerin hakediş konusuna nasıl yaklaştığını aktardı. Şantiye denetimlerinde karşılaşılan ve sık yapılan hataları örnekler üzerinden anlattı. 

Katılımcılarla, örnek restorasyon uygulama projelerinin hakedişleri üzerine fikir alışverişi yapıldı ve eğitim tamamlandı.

Yapı Özelliklerine Göre Müdahale Teknikleri

Yüksek mimar restorasyon uzmanı ve Van Koruma Kurulu üyesi A. Nüvit Bayar eğitmenliğinde yapılan, Yapı Özelliklerine Göre Müdahale Teknikleri eğitimindeyse; restorasyon süreçlerinde izlenecek koruma ilke ve yöntemleri, malzeme bilgileri pekiştirildi; restorasyon çalışmalarının niteliğinin artması için bilgiler verildi. 

Tarihi yapılarda onarım ilke ve esaslarını tanımlayarak eğitime başlayan Bayar, eser belgeleme çalışmaların önemine değindi. Rölöve, restitüsyon, yerinde inceleme, görsel belgeleme ve analizler üzerinde durarak; kerpiç, ahşap, taş yapılarda kullanılan malzeme türleri ve yapım tekniklerinden bahsetti. Bütünleme, yenileme, rekonstrüksiyon uygulamalarından örnekler verdi.

Eğitimin son günü Buldan Belediyesi uzmanları kentte yapılan koruma çalışmalarını paylaştı ve katılımcılarla birlikte Buldan’ın tarihi sokakları incelendi. Kentsel sit alanı içinde yer alan anıtsal yapılar, tarihi buldan evleri, sokak ve cephe sağlıklaştırmaları hakkında uzmanlardan detaylı bilgiler alındı.

TKB toplantılarını düzenli takip eden Buldan Belediyesi ile ÇEKÜL Vakfı, 2009 yılında “Buldan’ı Koruma ve Yaşatma Programı” kapsamında, Buldan Yaz Okulu düzenlemiş, kentteki koruma çalışmaları yaz okulunun ardından hızlanmıştı.