Ayvalık kültür aksını oluşturuyor | ÇEKÜL

Ayvalık kültür aksını oluşturuyor

15.07.2014

Balıkesir’in Ege Denizine açılan kapısı olan Ayvalık, kent içinde bir kültür aksı yaratmak için çalışmalarını hızlandırdı. Deniz, güneş, kum turizminin ötesinde kültürel ve ekolojik zenginlikleriyle yerli-yabancı turistlerin tercih ettiği Ayvalık’ta farklı dönemlerden pek çok uygarlığın izleri, sivil mimarisinin özellik kattığı sokak dokusu, arkeolojik alanları, mavi ve yeşilin birleştiği doğal değerleri bütüncül bir yaklaşımla ele alınacak.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer ve ekibi ÇEKÜL Çarşamba Kent Toplantılarında, kültür aksı olarak belirlenen alanda yapmayı planladıkları projeleri uzmanlarla paylaştı. 2001 yılında Tarihi Kentler Birliğine üyeliği kabul edilen Ayvalık Belediyesi, özellikle sokak sağlıklaştırma çalışmaları için TKB’den destek alayı planlıyor.    

Kentteki ilk planlamalar 1947 yılında yapılmış. 1976 yılında ise tarihi ve doğal sit alanı olarak ilan edilen Ayvalık’ta 1151 tescilli eser bulunuyor. Ayvalık Belediyesi’nin kültür aksı projesi kapsamında öncelikle yapmayı planladığı çalışmalar arasında var olan kültür envanterinin güncellenmesi geliyor. Toplantıda dile getirilen diğer çalışmalar ise şöyle: Yaz aylarında nüfusu 250 bine çıkan Ayvalık’ta iki önemli meydan var; At arabacıları meydanı ve pazar meydanı. Bu iki meydanın kente nefes aldıracak alanlar olarak yeniden düzenlenmesi planlanıyor. Giriş alınlığındaki bilgilerden 1890 yılında yapıldığı anlaşılan Ayazma Kilisesi ve eski tütün deposu olarak bilinen Aya Triada Kilisesi Kültür Bakanlığı tarafından Ayvalık belediyesine devredilmişti. Restorasyon projeleri onaylanan kiliseler, uygulama için gerekli bütçenin bulunmasını bekliyor.

Kent içindeki tabela kirliliğini ortadan kaldırmak için kent mobilyalarıyla ilgili bir tasarım süreci başlayacak.  Ayrıca kültür aksı üzerindeki yeşil alanlar çoğaltılacak.

Ayvalık Belediyesi, Lale Adasındaki balıkçı teknelerinin çekek alanı ve hayvan barınağı olarak kullanılan sahilde bir marina düzenlemesi yapmayı planlıyor; ayrıca adadaki “sevgi yolu” projesi ile kamusal alanlar yeniden düzenlenecek.       

Ayvalık iki müze kazanacak: Sanayi Müzesi ve Mübadele Müzesi

Kültür aksı projesi kapsamında, tescilli bir yapının mübadele müzesi olarak işlev kazanması sağlanacak. Bununla ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. 1942 yılında hizmete açılan ve sırasıyla prina, sabun üretimi ve zeytinyağı dolum tesisi olarak hizmet veren Kırlangıç Fabrikası ve çevresi ise rekreasyon ve Sanayi Müzesi alanı olarak projelendirilecek.