ÇEKÜL Kültür Elçileri Şimdi Balıkesir’de | ÇEKÜL

ÇEKÜL Kültür Elçileri Şimdi Balıkesir’de

28.02.2024

ÇEKÜL Vakfının yaklaşık 25 yıl önce başlattığı Kültür Elçileri Doğal ve Kültürel Miras Eğitim Programı, yenilenen içeriğiyle farklı ölçekteki Anadolu kentlerinde öğretmenlere, çocuklara ulaşmaya devam ediyor. ÇEKÜL Kültür Elçileri: Kentimin Öyküsü Öğretmen Eğitimi bu kez Balıkesir’de görev yapan öğretmenlerle buluştu.

21-22 Şubat tarihlerinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin desteği, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün izniyle yürütülen öğretmen eğitimine 26 sınıf öğretmeni gönüllü olarak katıldı. Doğal ve Kütürel Miras sunumunun yapıldığı çevrimiçi ilk buluşmanın ardından ikinci gün İda Madra Jeoparkında yüz yüze gerçekleşti.

Bütüncül bir bakış açısıyla doğa-kültür-insan arasındaki vazgeçilmez ilişkiyi temel alan, mekân odaklı eğitim yöntemiyle hazırlanan Kentimin Öyküsü hem müfredatı hem sınıf içi-sınıf dışı uygulamaları destekleyen bir eğitim programı. Bu programla çocukların, kentin çevresi, doğası ve tarihiyle etkileşim kurması amaçlanıyor; kent kimliğinin korunmasında aktif rol alan bireyler olması hedefleniyor.


Balıkesir’in miras değerleri öğretmenlerin gündeminde

Öğretmenlerle tanışma heyecanının yaşandığı eğitimin ilk gününde, ÇEKÜL Vakfının 1990 yılından bu yana yürüttüğü çalışmalar özetlendi, Doğal ve Kültürel Miras sunumu yapıldı. ÇEKÜL Bilgi Ağacı eğitim uzmanları ve gönüllü öğretmenler ikinci gün İda Madra Jeoparkı Müzesinde yüz yüze biraraya geldi. ÇEKÜL Bilgi Ağacı eğitim uzmanlarının titizlikle hazırladığı 4 bölüm ve 20 etkinlikten oluşan, dönem sonun kadar sürecek şekilde planlanan eğitim kılavuzu tanıtıldı. Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Yaşar Ciğer; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Koray Karabulut; Turizm ve Tanıtım Şube Müdürü Derya Solak da katılım sağlayarak temennilerini iletti.  

Öğretmen Eğitiminde, kılavuzda yer alan bazı etkinlikler uygulamalı olarak paylaşıldı, eğitimin yöntemi ve amacına dair detaylı bilgi verildi.

Balıkesir Üniversitesi Edremit Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, “Edremit Yöresinin Doğal, Arkeolojik, Tarihi ve Kültürel Kaynak Değerleri” başlıklı bir sunum yaparak kentin önemli miras değerlerine dikkat çekti.

Müzedeki eğitimin ardından Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Z. Gülçin Cömert’in rehberliğinde, Antandros Antik Kenti kazı sahası incelendi. Gün yüzüne çıkan yapılarla ilgili bilgi verildikten sonra Antandros Tanıtım Merkezi ve Kültür Evi olarak işlevlendirilen Abdullah Efendi Konağı ziyaret edildi.

19 okuldan 26 gönüllü öğretmenin, eğitim öğretim yılı sonuna kadar 748 çocukla ÇEKÜL Kültür Elçileri: Kentimin Öyküsü programını uygulaması öngörülüyor.


Öğretmenlere ve paydaşlarımıza teşekkür

Programı gönüllü uygulayacak öğretmenler sayesinde; sürdürülebilirliğin anlamını kavrayan, kentini tanıyıp benimseyen ve bu doğrultuda koruma bilinci geliştiren, doğa-kültür-insan ilişkisini bilen nesiller yetişmesini hedefliyoruz.

Gönüllü öğretmenler başta olmak üzere; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne destekleri için çok teşekkür ederiz.