YENİCE ORMANLARI DOĞA YÜRÜYÜŞ PARKURLARI KİTAP ve HARİTASI YAYIMLANDI
Doğa yürüyüşü hiç yapmadıysanız, bu kitap ve harita sizi harekete geçirecek. Batı Karadeniz’de Türkiye’nin en büyük blok ormanlarından olan Yenice Ormanları, “tabiat koruma alanı” olarak 1987 yılında tescillenen Çitdere ve Kavaklı bölgeleri ile Gökpınar Arboretum sahasını da içinde barındıran, yaklaşık 75 bin hektarlık bir alanı kaplıyor.
Otuzdan fazla ağaç türü, otsu bitkileri, şifalı bitkileri ve hayvan türleri ile Avrupa ormanlarının acil korunması gereken ve dokuzu Türkiye’de olan 100 sıcak noktasından biri.
Kitabın önsözünde, “Değişen sadece zaman değil, zamanı yaşama biçimleri de farklılaşıyor” diyen Karabük Valisi Nurullah Çakır’ın önderliğinde ve Yenice Kaymakamı Mehmet Fatih Çiçekli’nin koordinatörlüğünde hazırlanan kitap, “Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları” haritası ile doğaseverlere yol gösteriyor.
Vali Çakır kitabın önsözünde, “Bir kültürel ve sosyal etkileşim, yaşama zenginliği, farklı mekânlarda kendini bulma biçiminde özetlenecek tatil anlayışı, macera ve sessizliğin bir arada bulunabileceği alanlara kayıyor. Karabük ilinin sınırları içindeki Yenice ormanlarını doğaseverlerle buluşturmayı hedefledik. Proje dâhilinde önce parkurları belirledik. Uluslar arası standartlara uygun işaretler ve yön levhalarıyla rotalar ortaya çıkarıldı. Yapılan çalışmalar sonucu 210 km. boyunca işaretlenen yol üzerindeki 21 parkur, alternatif güzergâhlarla birlikte toplam 396 kilometreye ulaştı. Bu çalışmanın diğer ilçelerimize örnek oluşturmasını diliyorum,” diyerek Yenice halkının da zengin değerlerine sahip çıktığını sözlerine ekliyor.
“Yenice Ormanları Doğa Yürüyüş Parkurları” kitabında, yürüyüş için gerekli öneri ve uyarılara da yer veriliyor. Kısa parkurlar, günübirlik parkurlar, uzun parkurlar ve yedi güzergâhtan oluşan bisiklet parkurlarıyla, her seviyedeki doğa yürüyüşçesine yönelik bölümler bulunuyor.
Kitabı internet üzerinden incelemek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
http://www.yenice.gov.tr/yenice-kitap/
Yürüyüşçüler için gerekli öneri ve uyarılardan bazıları:
• Yürüyüş sporunun asla bir yarışma olmadığını bilerek yola çıkmalısınız. Özgürleşmek ve doğayla uyum içinde olmak adına yola çıktığınızı sakın unutmayın.
• Ağaçlara ve çevrenize zarar vermeyin
• Yanınızda bir çöp poşeti bulundurun ve kesinlikle bütün çöplerinizi geri götürün
• Sırt çantanızda taşımanız gerekenler; yedek iş çamaşırı, çorap tişört, yağmurluk veya rüzgârlık, pusula, harita, rehber kitap, güneş kremi, çakı veya bıçak, fotoğraf makinesi, el feneri, yedek pil, kibrit veya çakmak, ilk yardım çantası ve enerji veren yiyecekler
• Kamplı uzun rotaları deneyecekseniz asla yola yalnız çıkmayın