Yapıların Diliyle Kentim Pilot Uygulaması Başladı | ÇEKÜL

Yapıların Diliyle Kentim Pilot Uygulaması Başladı

15.04.2019

ÇEKÜL Bilgi Ağacı, “Yapıların Diliyle Kentim İstanbul Eğitim Kiti” pilot uygulamasının ilk alan gezisini 10 Nisan Çarşamba günü Ayasofya Müzesinde gerçekleştirdi. Sultangazi Mesleki ve Teknik Lisesinden 29 öğrenci ve 3 öğretmenin katılımıyla yapılan bu alan gezisini, 17 Nisan’da Milli Eğitim Vakfı Okulları öğrencileriyle İstanbul Arkeoloji Müzesi gezisi, 19 Nisan’da ise Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileriyle Yenikapı Batıkları Araştırma ve İnceleme Laboratuvarı gezisi izleyecek.

Farklı öğrenme sitilleri ve çoklu zekâ kuramını dikkate alarak 5-12’inci sınıf öğrencilerine yönelik geliştirilen “Yapıların Diliyle Kentim: İstanbul Eğitim Kiti”, öğretmenlerin rehberliğinde, öğrencilerin İstanbul’un tarihi, arkeolojik ve mimari mirasını tanımalarına, geçmişle bugün arasında kalıcı bağlar kurmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

İstanbul’un tarihi ile Antik Çağ, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerini temsil eden yapı ve müzelere ilişkin bilgileri ve etkinliklerle yapılandırılmış alan gezilerini içeren eğitim kitinde öğretmenlerin sınıf içinde uygulayabilecekleri etkinlikler ve öğrencilerle birlikte ziyaret edebilecekleri 7 yapı / müze yer alıyor. . Eğitim uygulamaları süresince, kitte yer alan 7 yapı / müzeden en az birini öğrencileriyle ziyaret eden öğretmenler, alan gezilerini her bir alana özel hazırlanmış etkinlikleri uygulayarak gerçekleştiriyor.

Eğitim kitinde yer alan yapılar ve müzeler şöyle: Ayasofya Müzesi (Bizans ve Osmanlı), İstanbul Arkeoloji Müzesi (Osmanlı ve Cumhuriyet), Galata Kulesi (Bizans ve Osmanlı), İstanbul Hipodromu (Roma ve Bizans), Süleymaniye Külliyesi (Osmanlı), Yenikapı Batıkları Araştırma ve İnceleme Laboratuvarı (Antik Dönem, Roma, Bizans, Osmanlı) ve Yerebatan Sarnıcı (Roma-Bizans).

 “Yapıların Diliyle Kentim: İstanbul Eğitim Kiti” pilot uygulamanın ardından,  2019-2020 eğitim öğretim yılında öğretmenlerin ve öğrencilerin kullanımına sunulacak.