YAPEX Fuarı Tarihleri Belli Oldu | ÇEKÜL

YAPEX Fuarı Tarihleri Belli Oldu

02.07.2019

Tarihi Kentler Birliğinin desteği ve ÇEKÜL Vakfının işbirliğiyle Akdeniz Tanıtım tarafından düzenlenen YAPEX Restorasyon, Kültür Mirası ve Koruma Fuarının bu yıl 9’uncusu yapılacak.  Geçmiş yıllarda değişik kesimlerin içten destekleriyle verimli ve kalıcı sonuçlara ulaşarak, kendine özel bir alan açan YAPEX Fuarı, edinilen deneyimlerin ışığında yeni hedeflere yöneliyor. Bu yıl 6-8 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan fuarın gündem başlığı, “Kentsel Korumada Kültürel Miras” olarak belirlendi.

YAPEX broşürü için lütfen tıklayın.

Fuar planı ve stant detayları için tıklayın.

Kültürel miras, TKB’nin gündemine her yıl farklı bir başlıkla girmeye başladı. Kırsal miras, arkeolojik miras, endüstri mirası, Cumhuriyet mirası, müzeler gibi koruma başlıkları çoğaldıkça, yeni yaklaşımlar ve yönetim modellerine olan ihtiyaç da arttı. Bu yılın öncelikli çalışma konusu olarak belirlenen Kentsel Korumada Kültürel Miras başlığı, sorumlusu olduğumuz zengin mirası korurken izleyeceğimiz yönetim modelleri ve stratejileri, tarihi kentlerin ana gündemi haline getiriyor. ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Ülkemizde son yüzyılda doğal ve kültürel varlıkların korunmasında değişik kesimlerin ortak bir çizgide buluşmaya başlaması, yılların yanlışlarının hızının bir oranda yavaşlamasını ve görünür bir değişimi sağlamıştır. Burada doğal mirastan kültürel mirasa, eğitimden örgütlenme ve tanıtıma uzanan çok boyutlu bir yaklaşım, köklü değerlere ilgiyi biraz olsun arttırmış bulunuyor. Geleneksel çarşılardan konutlara, sokak dokularına; kent bütününden havza, bölge ve tüm ülkeyi sarmaya başlayan ve ortak işbirliklerini içeren bu yaklaşımlar, özellikle Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı ile Tarihi Kentler Birliği tarafından artık kaçınılmaz bir sorumluluğa dönüştürülmüş bulunmaktadır. Yerel yönetim ve dinamiklerin varlığını dikkate alan bu girişimlerin hiç kuşkusuz yeni buluşmalara gereksinimi vardır. Fuar, bu yıl, kültürel varlıkların doğru değerlendirilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, tüm kesimleri katkıya çağırmaktadır” diyerek kentsel korumada kültürel miras başlığının düşünsel altyapısını açıklıyor.

TKB Koruma Özendirme Yarışması, Sergisi ve Paneller

YAPEX Restorasyon, Kültür Mirası ve Koruma Fuarı, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması ile paftaların yer aldığı sergisine ev sahipliği yapacak. Yanı sıra, ana temada düzenlenen paneller, fuarın yapı taşlarından biri olan ve düzeyi her geçen yıl artan stant tasarımlarıyla tarihi kentler de YAPEX Fuarında yerini alacak. Fuar süresince biraraya gelerek fikir ve bilgi alışverişinde bulunacak olan tarihi kentler, fuar aracılığıyla birikimin yaygınlaşması ve kimlikli kent kavramının oluşmasında, uygulamaya dönük örneklerin paylaşılması için en uygun zeminde buluşuyor. 

Prof. Dr. Metin Sözen, “Yıllardır ulusal-uluslararası boyuttaki toplantılarla sürdürülen, sonuçları yayımlanarak yaygınlaştırılan, ardından onarımlar-düzenlemelerle yeni nitelikler kazanan bu hassas konunun gündemde tutulması, hepimiz için kaçınılmaz sorumluluk,” diyerek YAPEX Fuarının gündem başlığının nasıl bir boşluğu doldurduğunu belirtiyor ve tarihi bir çakışmaya işaret ediyor: “ÇEKÜL Vakfının 30, TKB’nin 20, YAPEX Fuarının ise 10’uncu yılına hazırlandığı bu dönemde, yeni atılımlara bu tür girişimler önemli katkı sağlayacaktır.”

YAPEX Restorasyon, Kültür Mirası ve Koruma Fuarı, bu yıl Antalya Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde düzenlenecek; “kentsel korumada kültür mirası” vurgusuyla Antalya’da iz bırakacak.

Haber İçin Dosyalar: