UZUN YOLA ÇIKTIK | ÇEKÜL

UZUN YOLA ÇIKTIK

17.07.2006

Ağırnas’ta geçen on beş gün umudumuz, gururumuz, sevincimiz oldu. Ağırnas’lı çocuklarla, üniversiteli gençlerle, bu onbeş güne üç projeyi,  büyük bir hayalimizi sığdırdık. Kentler Çocuklarındır Kültürel Eğitim Programı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü öğrencilerinin yaz çalışması, İstanbul ve Kayseri’den şehir bölge planlama öğrencilerinin katıldığı çalıştay, bizi Sinan’ın adına yaraşır, kültürel ve doğal değerlerini koruyarak gelişmiş Ağırnas’a bir adım daha yaklaştırdı. Ortak hayalimiz bu... Birlikte çalışıyoruz, birlikte üretiyoruz.

Neler yaptık on beş günde?

Perşembe günü Ağırnas’lı onbeş çocuk ile yollara düştük mesela. Kayseri’deki dört müzeyi; Kent Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Atatürk Evi’ni ziyaret ederek başladı gezimiz. Geyi boyunca hem ağabeyimiz hem de rehberimiz olan arkeolog Gürcan Senem ile birlikte sadece Kayseri’nin yerel kültürü ile değil Mimar Koca Sinan’ın eserleri ile de tanıştı çocuklar. Mimar Sinan’ın gurbetteki eserlerini Kent Müzesi’ndeki maketler ve fotoğraflar üzerinden tanıma olanağı buldular. Kayseri’den sonra durağımız Talas’tı. Ağırnaslı çocuklar ÇEKÜL’ün Talas Kültür Elçileri ile buluştular. Talas’ın tarihî sokaklarında Kültür Elçileri rehberlerimizdi.

Perşembe günü Ağırnas’taki heykel ve şehir planlama bölümleri öğrencileri bir gün sonra Ağırnaslılar’la paylaşılacak çalışmalarını tamamlamak için dolu dolu bir gün yaşadılar. Son rütuşların yapıldığı heykeller, onbeş günlük emeğin karşılığı basıma giden paftalar ve Ağırnas sokaklarında koşuşturan onlarca üniversiteli genç. Ağırnas bir üniversite kampüsü gibiydi; genç, heyecanlı ve biraz da yorgun...Gece saat dörtte hâlâ belediye binasının ışıkları yanıyordu...

Elbette Cuma günü de sürdü hazırlıklar. Türkiye’de ilk kez Mimar Sinan’ı soyut olarak yorumlayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin öğrencileri çalışmalarını Belediye meydanındaki parka yerleştirdiler. Şehir bölge planlama bölümü öğrencilerinin Ağırnas’ı karış karış gezerek çizdikleri paftalar, ustaları Koca Sinan’ın imzasının önüne yerleştirildi. Kırmızı tişörtlü Ağırnas’lı çocuklar ebru çalışmalarını, kilden yaptıkları çörtenleri kendi elleriyle getirip hazırladılar. Ağabeylerimizin ve ablalarımızın paftalarının yanına biz de çocuk gözüyle kendi Ağırnas haritamızı astık.

Bu görüntü karşısında heyecan duymamak olası değildi elbet… Programın başında yapılan konuşmalarda sesler titredi… Teşekkür ve katılım belgeleri verilirken beraber gurur duyduk ve duygulandık. Ağırnas’lı çocuklarımız Kültür Elçisi belgelerini aldılar ve hemen dört gün boyunca öğrendiklerini Ağırnaslılar ile misafirlere anlatarak başladılar çalışmaya... Hazırlanan planların üzerinden Ağırnas’ın geleceğini tartıştık, Sinan’ın imzasını ve onu yorumlayan heykelleri konuştuk, bıraktığı mirasın korunması için hemşehrilerinin omuzundaki sorumluluğu gördük. Bundan da öte cuma gününü Ağırnas’ta bu yaz gerçekleştirdiğimiz projelerin son günü olarak değil, Ağırnas ve Sinan için yeni projelerin başlangıcı olarak kutladığımızı farkettik.

Ahmet Sezgin, Ağırnas, 15 Temmuz 2006