URLA MÜZİK AKADEMİSİ’NE TARİHE SAYGI ÖDÜLÜ | ÇEKÜL

URLA MÜZİK AKADEMİSİ’NE TARİHE SAYGI ÖDÜLÜ

23.09.2009

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla 7. kez düzenlediği “Tarihe Saygı /Yerel Koruma Ödülleri” sahiplerini buldu. ÇEKÜL Vakfı Urla Temsilcisi Sedef Tunçağ ve İnci Coskuner’in restore ettirerek yeniden işlevlendirdikleri Urla Müzik Akademisi  “Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü”nü kazandı.

Haberin detaylarına http://www.izmir.bel.tr/Details.asp?textID=6813 bağlantısından ulaşabilirsiniz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ödüle değer görülen UMA-Urla Müzik Akademisi’nin öyküsünü, temsilcimiz Sedef Tunçağ’ın kaleminden sizlerle paylaşmak istiyoruz:

Urla’nın Batı yakası, bir zamanların görkemli hayatlarının yaşandığı zenginliği ile ünlü Rum mahallesi idi. Köprübaşını geçip Zafer caddesine girdiğiniz zaman bu zenginliği tüm görselliği, rengi ve kokusu ile hissedebilirdiniz.

Yüzyılın başında Urla’yı yaşayanlar bunları söylüyorlar.(bkz.: A. Sedef Tunçağ, “Bir Varmış URLA” kitabı)

İşte Urla Müzik Akademisi (UMA) de Zafer caddesi üzerinde tüm görkemi ile yükselen bir yapıdır. Urlalılar yapının ilk sahibinin Urla’da zenginliği ile ünlü” Kostandinidis” ailesinden Efendioğlu Kosta adıyla anılan bir üzüm tüccarı olduğunu hatırlıyorlar.

Yapı bir süre Girit mübadili Önen ailesinin mülkiyetinde yaşamış, daha sonra ise Urla Belediye Binası,   en son olarak da Kız Yurdu olarak kullanılmıştır. En son kullanımı sırasında epeyce yıpranıp bozulmuş, daha sonra uzun süre boş kalmıştır.

Bina yeni sahipleri tarafından satın alındığı zaman dış cephelerinde yıpranmalar, saç kapaklarda, doğramalarda bozulmalar, çatıda kaymalar vardı. Ön cephedeki cumba tamamen yıkılmış, yerine uydurma bir balkon oluşturulmuştu.

İç mekânlarda döşeme ahşaplarının yer yer çürüdüğü, mutfak tavanının tamamen çöktüğü, bitişik komşu duvarlarının çatı suyu akıntısı ile fazlasıyla bozulduğu, tavan alçılarının parça parça düştüğü gözlemlendi.

“Tüm bu olumsuzluklara rağmen bina yapısal olarak dimdik ayakta durmaya devam ediyordu.
Yapılan onarım, binanın özüne ve yaşam mekânlarına saygı içinde gerçekleştirildi.

Binanın yeni işlevi ‘Müzik Akademisi’ düşüncesi, binayı satın alırken benim ve İnci Coşkuner’in adını koyduğu bir hedefti.

Urla Müzik Akademisi’nin ana amacı, çok sesli müzik çalışmalarının yaygınlaşmasını, ayrıca bu alanda çalışan genç virtüözlerin ancak yurt dışında olanak bulup katılmaya çalıştıkları ‘ustalık sınıfları’nı, ülkemiz sınırları içine taşıyarak bu alanda önder ustalarla buluşmalarını sağlamaktır.  Böylece, aralarından çıkacak ‘yıldızların’ önü açılacak, daha ilerilere adım atmalarına zemin hazırlanacaktır.