TKB, HİTİTLERİN BAŞKENTİ ÇORUM’DA BULUŞTU | ÇEKÜL

TKB, HİTİTLERİN BAŞKENTİ ÇORUM’DA BULUŞTU

04.04.2008

Tarihi Kentler Birliği, 2008 yılının ikinci semineri için  Çorum’da bir araya geldi. Seminer, 4 Nisan Cuma günü Anitta Otel’de yapılan akşam yemeği ve açılış konuşmalarıyla başladı.

İlk konuşmayı Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz yaptı. Çorum’un farklı uygarlıklar barındırdığına dikkat çeken Atlamaz, “Kentine ve kültürel değerlerine sahip çıkan bu toplulukla, 7 bin yıllık kültürün toprakları olan Çorum’da bir araya gelmekten mutluluk duyuyorum. Çorum’un en büyük özelliği, uygarlığın temel ölçütlerinden biri olan kültürel ve tarihi değerlerine sahip çıkarak bu değerleri evrensel değerlerle buluşturmasıdır. STK’lar, yerel yönetimler, bilim insanları ve hemşerilerimizin kentle ilgili düşüncelerini paylaştıkları bu seminer çok seslilik açısından önemlidir. Kentlerin tarihsel ve kültürel dokularının korunması adına yerel yönetimlere ve bilim adamlarımıza da büyük görev düşüyor,” dedi.

Atlamaz’ın ardından, TKB Encümen Üyesi ve Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün de bir konuşma yaptı. Gürün konuşmasında şunları söyledi: “Eğer biz bu ülkeye gerçekten sahip çıkmak istiyorsak Anadolu topraklarındaki medeniyetleri iyi anlayıp, gençlere öğretmeliyiz. Çağımızın Evliya Çelebisi Metin Hocamız sayesinde tüm diğer kimliklerimizi birleştiren bu birlik, Türkiye’nin değerlerini öğreten bir birliktir. Yedi bin yıllık tarihi olan Çorum’da, bu büyük ailenin buluşmasını sağlayan herkese çok teşekkürler.”

ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof Dr. Metin Sözen de bir konuşma yaparak katılımcılara şöyle seslendi: “Ben bir ev sahibi olarak konuşuyorum; çünkü atalarım bu topraklarda büyüdü. Ben her yaz Hattuşa Yazılıkaya’da oynama şansına eriştim. Sevgili hocam Kurt Bittel, bu toprakların büyüklüğünün çok gerilere gittiğini bana öğretti. O zamanlar bir çocuk olarak elime aldığım küçük tabletlerin, bir kanun metni olduğunun bilincinde değildim; çok şey öğrendim” dedi. Prof Dr. Metin Sözen ayrıca Hitit Üniversitesi’nin sadece Çorum’un değil, evrensel bir sorumluluk taşıyarak tüm Dünya’nın üniversitesi olduğunu vurguladı.

Açılış yemeğinde, Hitit Üniversitesi Rektörü Serdar Kılıçkaplan da bir konuma yaptı. Kılıçkaplan konuşmasında her ülkenin kültürel mirasının korunmasının, ulusal kimliğinin de korunması anlamına geleceğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:  “Çorum’a değer kazandıran  mirasa, sözle değil projeler üreterek; STK’lar, üniversiteler ve yerel yönetimlerle de işbirliği geliştirerek sahip çıkmamız gerekir. Üniversiteler, toplumun zihinsel yeteneğini geliştirir. Kent belediyesi, öğretim elemanlarının sahip olduğu bilincin farkına vararak, politikalarını belirlemeli ve danışmanlıklarından faydalanmalıdır. Hitit Üniversitesi olarak, tarihi kentler ve bu kentlerin barındırdığı mevcut kültürel mirasın sonraki nesillere aktarımı ve bu konuda uygulanabilecek yöntem ve uygulamaları konusunda bir toplantı dizisi düzenlenmesi ve bu konunun ayrıntılarıyla değerlendirilip görüşülmesine fırsat verilmesini arzu ediyoruz.”

Yemeğe katılan Çorum Valisi Mustafa Toprak ise, TKB’nin varlığından büyük onur duyduğunu belirterek “Çorum’daki mirası yaşatmak için şehrimizde önemli çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda Çorum Müzesi bölgenin tarihi ve turizmi açısından en önemli müzesi olarak hizmet veriyor. Çorum’da yapılan bir çok restorasyon çalışmasında TKB’nin de katkısı var. Herkese teşekkürler,” dedi.

TKB Çorum Semineri, 05 Nisan Cumartesi günü, kent gezisi ve “Kültürel Mirasın Korunmasında Yerel Yönetimlerle Eğitim Kurumları Arasındaki İşbirliğinin önemi” konulu panel ile devam etti.

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi, Mimar/Yazar Oktay Ekinci panelin oturum başkanlığını yaptı. Çorum Valisi Mustafa Toprak “Üniversite-Kent İlişkisinde Valiliğin Öncü Rolü”, Muğla Belediye Başkanı/TKB Encümen Üyesi Dr. Osman Gürün “Belediyeler Açısından Üniversite-Kent İlişkileri”, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi/Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ülkü Azrak “Üniversitelerin Kentlerin Yaşamına ve Kimliğine Etkisi” konulu konuşmalarıyla panele konuşmacı olarak katıldı.
Genel Değerlendirmede ise Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi/İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Samsunlu ve Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz birer konuşma yaptı.
06 Nisan Pazar günü ise Alacahöyük ve Boğazkale ören yerleri ve müze gezileriyle Çorum Semineri sona erdi.

Not: Çorum Semineri’nin detaylarına “Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik” dergisinde yer verilecektir.