TKB, ENDÜSTRİ MİRASINI KOCAELİ’DE GÜNDEME GETİRİYOR | ÇEKÜL

TKB, ENDÜSTRİ MİRASINI KOCAELİ’DE GÜNDEME GETİRİYOR

08.11.2008

Ekim ayında yılın ikinci “buluşması”nın yapıldığı Kars’ta, somut olmayan kültürel mirası gündemine alan Tarihi Kentler Birliği, yılın son “seminer”i için Kocaeli’de bir araya geldi. Tarihi Kentler Birliği, endüstri alanında hızla gelişmeye devam eden Kocaeli’de ise “Endüstriyel Mirasın Yeniden Değerlendirilmesi” konusunu üye belediyelerin gündemine taşıyor. TKB Kocaeli Seminer’i 9 Kasım tarihine kadar devam edecek. 

7 Kasım Cuma günü Kartepe Greenpark Otelde yapılan açılış yemeğinde ilk konuşmayı yapan ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr.Metin Sözen, TKB’nin 2009 yılı gündeminin yeni konularla yoğun olacağına vurgu yaptı. Sözen konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

“Bizi biz kılan bu özel coğrafyada yaşayanların sahip oldukları mirasın, küreselleşme çağında ne kadar önemli olduğu daha da ortaya çıktı. Burada, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra fakirlik içinde kurulan “sanayi mirası”nın yarına nasıl taşınacağını konuşacağız. İlk kağıt fabrikası olan SEKA’nın kurulduğu Kocaeli’de bunu konuşmamız çok anlamlı olacak. Hem arkeolojik mirasın hem de endüstri mirasının birlikte yer aldığı bu alan, halkın nefes alabileceği bir yer haline dönüşecek. Bu mirası taçlandıracak olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyorum. Bu yıl endüstri mirasının envanterini çıkarıp, tespit edilen yapıları eğitim kurumlarının, bilim adamlarının, yerel yönetimlerin ortak çalışmasıyla, halkın kullanımına açarak yeniden işlevlendirilmesini sağlayacağız.  

“Tarihi Kentler Birliği, bütün kesimleri bir araya getirerek, merkezi hükümetten destek almadan niteliği gitgide artan projeler üretiyor.Yereldeki çalışmalarda daha iyi sonuç alabilmek içinse üniversiteler ve bürokratların ortaklık kurarak çalışması gerekiyor. Bürokrasiler tıkanma mekanizmaları olmamalı. Bunun için bürokratların bu mekanizmayı kolaylaştıracak ve hızlandıracak şekilde rol üstlenmesi gerekiyor.

“Birlikteliğin, illerin yapay sınırlarını aşıp doğal varlıkların etrafında sağlam bir temele oturması için, “havza birlikleri platformu”nu kurmak 2009 yılındaki hedeflerimizin arasında yer alıyor. 2009’da ayrıca endüstri mirası, arkeoloji mirası, Cumhuriyet mirası, ve somut olmayan  kültürel miras temel başlıklar olarak koruma gündemimize girecek.

“Özendirme yarışmasına katıldıkları için TKB üyesi belediyeleri kutluyorum. ‘TKB Özendirme Yarışması Projeleri’nin bir araya getirildiği kitap titiz bir çalışmanın ürünü olarak yayımlandı. Size başta inanmayanlara vereceğiniz en büyük cevap işte bu kitapta. Tarihi Kentler Birliği, kendini yenileyerek yoluna devam ediyor. Belediye başkanları yeniden seçilsin ya da seçilmesin hepsini alnından öpüyorum.”             

 

Metin Sözen’in ardından ise Muğla Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Encümen Üyesi Dr. Osman Gürün bir konuşma yaptı:

“Metin hocayla her görüştüğümüzde yeni mezun olmuş bir öğrencinin heyecanını katıyor bize ve her seferinde daha iyi ne yapabiliriz diye düşündürüyor. TKB 2000 yılında kurulduğunda tarihi eserlerin korunması çok az sayıda belediyenin programındaydı. Şimdi ise tarihi dokuyu koruma en önemli başlıkların arasına girdi. Bir yapıyı sadece ayağa kaldırmak değil, aynı zamanda kimliğini yaşatarak geleceğe aktarmanın önemini Kars’ta konuştuk. Buradaysa endüstri mirasımızı geleceğe nasıl taşıyacağımızı konuşacağız. Seçimlerden sonra da her ne olursa olsun bu ailenin ferdi olmaya devam edeceğiz.”    

 

TKB Danışma Kurulu Üyesi, köşe yazarı, Mimar Oktay Ekinci ise açılış konuşmasında, TKB’nin gündeme getirmesi sonunda, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararla ilgili bilgiler verdi:   

“TKB, nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin kapatılmasıyla ilgili olan yasanın, bir bölümünün yeniden gözden geçirilmesinin gündeme gelmesini sağladı. Bu çalışmanın sonucunda Anayasa Mahkemesi, tarihi, kültürel ve doğal mirası olan belediyelerin kapatılmasını engelledi. En yüksek yargı organı, TKB’nin kuruluş amacını onaylayarak tarih ve kültürün yerel yönetim eliyle korunması gerektiğine karar verdi. Ürgüp, Alacahöyük ilk aklıma gelenler. Bu karar, kapatılma kararı iptal edilen belediyelere çok büyük bir sorumluluk yükledi; çünkü bu belediyeler, belediye olarak kalmalarını, tarihi miraslarına borçlu.”

 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da bir konuşma yaparak, seminer için Kocaeli’ye gelen misafirlerine, bir sanayi kenti olarak tanınan Kocaeli’nin 3 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Kocaeli’nin doğal zenginliklerini de vurgulayan Karaosmanoğlu, Kocaeli’deki doğal yürüyüş parkurlarının yer aldığı kitabı tanıtarak, belediyenin internet sitesinden kitaba ulaşılabileceği bilginsi verdi.

Açılış konuşmalarında son sözü Kocaeli Valisi Gökhan Sözer aldı. Sözer konuşmasında, bu toprakların bin yıl önce yurt edinildiğini; ama daha önceki bütün dönemlere de sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, bu görevin bütün kesimlere ait olduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından, Kocaeli Büyükşehir Belediye Konservatuarı öğretmenlerinden oluşan ve solistliğini Neşe Sarısözen’in yaptığı Klasik Türk Müziği grubu, bir konser verdi.

 

TKB Kocaeli Seminer programı “Endüstriyel Mirasın Yeniden Değerlendirilmesi” başlıklı panel; SEKA Park, Kocaeli Körfez, kentsel sit alanı, Osman Hamdi Bey ve Arkeoloji Müzesi gezisi ile devam edecek.