TARIHI KENTLER BIRLIGI IZMIR TOPLANTISI SONA ERDI... | ÇEKÜL

TARIHI KENTLER BIRLIGI IZMIR TOPLANTISI SONA ERDI...

26.09.2003

Tarihi Kentler Birligi'nin Izmir Bulusmasi adi altinda 25 Eylül 2003 Persembe günü Cumhurbaskani Sayin Ahmet Necdet Sezer'in de katilimiyla Ismet Inönü Kültür Merkezi'nde baslayan toplanti sona erdi.

4 gün boyunca Izmir-Kula-Ödemis-Birgi-Tire-Kusadasi'nda yapilan toplantilarin özetleri ve fotograflar için lütfen www.tarihikentlerbirligi.org adresini tiklayiniz.

Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer'in TKB Izmir Bulusmasi'nda yaptigi konusma:

Degerli Konuklar,
Kentine ve kültürel degerlerine sahip çikan kisilerden olusan bu seçkin toplulukla yeniden biraraya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum.

Tarihi Kentler Birligi'nin degerli üyelerini ve katilimcilari içtenlikle selamliyorum.

Günümüzde uygarligin temel ölçütlerinden biri, uluslarin kültürel degerlerini önemsemesi, bu degerlere sahip çikmasi ve bunu evrensel degerlerle bulusturabilmesidir. Bu, ayni zamanda önemli bir gelismislik göstergesidir.

Ülkesine ve kentine sahip çikan yurttaslarimizin ve yerel yönetimlerimizin olusturdugu, basarili çalismalarini yakindan izledigimiz Tarihi Kentler Birligi'ni bu amaca hizmetlerinden dolayi kutluyor, bu güzel girisimin tüm yurttaslarimiza ve kuruluslarimiza örnek olmasini diliyorum.

Yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, bilim insanlari ve yurttaslarimizin kentle ilgili düsüncelerini paylastiklari, tasari gelistirdikleri ve uygulamaya koyduklari bu kurumsal yapilanma, ayni zamanda demokrasinin çok seslilik ilkesi ve yönetime katilma anlayisinin da güzel bir göstergesidir.

2000 yilinda yaklasik 60 belediyemizin katilimiyla kurulan Tarihi Kentler Birligi'nin üye sayisi yüzü asmistir. Bunu, ülkemiz ve gelecegimiz yönünden mutlulukla karsiliyor, sivil toplum örgütlenmesi yönünden sevindirici buluyorum.

Birligin ortaya koydugu çalismalar ve projeler, tarihi kentlerimizin korunmasi ve özgün kimlikleriyle gelecege tasinmasi konusunda bizleri umutlandirmaktadir.

Degerli Konuklar,

Yönetsel ve siyasal birligin gelistigi, kamusal yasamin yerlestigi kentler, sunduklari egitim, kültür, sanat ve ticaret olanaklariyla, insanlarin yasam merkezleri olarak uygarlik tarihine yön vermistir.

Ülkelerin uygarlik tarihinde bulunduklari yer, kentlerinin gelisme düzeyleri ile özdeslesmistir. Çagdas kavram ve degerler de gelismis kentlerde yesermis ve yasam bulmustur.

Bireylerin tüm gereksinimlerine yanit vererek, toplumsal ve siyasal yasama etkin katilimlarini saglayan kentler, saglikli kusaklarin yetismesini olanakli kilarak ülkelerin gelisimini hizlandirmaktadir.

Çagimizda kentler, insanlara sundugu olanaklarin yaninda, büyük sorunlar da yasamaktadir. Nüfusun hizla artmasi, plansiz-programsiz yapilasma ve kirsal alandan göç gibi çesitli sorunlarin neden oldugu olumsuzluklar, kentleri etkilemektedir.

Kent tasarimini ve yasal düzenlemeleri dikkate almayan gecekondular, gerek fiziksel gerek sosyal altyapi eksiklikleri nedeniyle bireysel yasamda ve kent yasaminda olumsuz etkiler birakmaktadir. Ülkemizde son yillarda gittikçe artan gecekondulasmanin birçok kentimizin tarihsel, kültürel ve çevresel degerlerini yok ettigi yadsinamaz.

Kentle bireyin birbirini etkilemesini saglayan çagdas yasam kaynaklarini kurutan yasadisi ve çarpik yapilasmanin önlenmesi ülkemizin gelisme sürecini de hizlandiracaktir.

Bir kentin çagdas kimlige kavusmasi, altyapi yatirimlarina önem verilmesi, kentte yasayan insanlarin kentlerine sahip çikmalari, çevreye duyarlilik göstermeleri ve bunun için sorumluluk üstlenmeleri ile olanaklidir.

Kentlerin sorunlarinin çözümü konusunda, yönetimlere oldugu kadar, ortak çözüm üretebilen, kentine sahip çikan ve uygulanacak politikalara etkin biçimde katilan bireylere de büyük sorumluluklar düsmektedir.

Daha önce katildigim toplantilarda da vurguladigim gibi, yasadiklari sorunlardan arindirarak kentlerimizin özgün kimliklerini korumada planlamanin ve uygulamanin önemli yeri vardir.

Kent planlamasi, kentin biçimlendirilmesinde tarihsel, kültürel ve dogal degerler korunarak, toplumsal ve ekonomik gereksinimlere yanit verebilmelidir.

Projelerin ve planlarin uygulanmasinda ilgili kurum ve kuruluslarin esgüdümü kadar, ilgili sivil toplum örgütlerinin ve yurttaslarin destegi ve katkisi da büyük önem tasimaktadir.

Ayrica, kentlerimizin yasanabilir çagdas alanlar olabilmesi için kentler arasinda isbirligi de önemlidir. Kent yönetimlerinin ve kentlilerin bu alanda gösterecekleri dayanisma sorunlarin çözümünde etkin rol oynayacaktir.

Degerli Konuklar,

Türkiye, farkli uygarliklara ev sahipligi yapan ve bu uygarliklarin izlerini günümüze tasiyan kentleriyle zengin bir tarihsel ve kültürel mirasa sahiptir.

Ülkemizin dünya tarihine de isik tutabilecek zenginlikteki tarihsel ve kültürel birikiminin korunmasi ve gelecek kusaklara en iyi biçimde aktarilmasi kendimize oldugu kadar, insanliga karsi da önemli bir sorumlulugumuzdur.

Kendi kültürünü koruyamayan ve yasatamayan toplumlar, çagin gerisinde kalirlar ve gelecege güvenle bakamazlar. Kentlerin tarihsel ve kültürel dokularinin korunarak gelecege tasinmasi bu yönden büyük önem tasimaktadir.

Tarihsel, kültürel ve dogal varliklarin korunmasinda, kentsel tarih bilincinin yasatilmasinda yerel yönetimlere ve yurttaslarimiza büyük sorumluluklar düsmektedir.

Yerel yönetimlerimizin birbirleriyle ve sivil toplum kuruluslariyla isbirligi ve dayanisma içinde yürüttügü çalismalar, zengin tarihsel ve kültürel birikimi olan kentlerin, kimliklerini yansitan öz degerlerini korumasina ve yasatmasina olumlu katkilarda bulunmaktadir.

Yerel yönetimlerin katilimciligi öne çikaran saydam yönetim anlayislari, bireyleri kentleriyle bütünlestirecek, kentlerin yönetiminde demokratik katilimi olanakli kilacak ve sorunlarin çözümünü hizlandiracak bir süreci baslatacaktir.

Degerli Konuklar,

Tarihi Kentler Birligi'nin bu toplantisinin Izmir'de gerçeklestirilmesinin özel anlam tasidigini düsünüyorum.

Izmir, geçmisi ve gelecegi kucaklayan çagdas yapisi, tarihsel, turistik ve kültürel degerlerinin yani sira , basarili kentlesme olgusu ile örnek bir kentimizdir. Bu özellikleriyle sahip çikmamiz gereken bir zenginligimiz olan Izmir, diger kentlerimize de yol gösterebilecek bir gelisme modeli olusturmaktadir.

Bugün bir Avrupa kenti görünümündeki Izmir, her yönden Türkiye'nin çagdas yüzünü, evrensel degerlere bagliligini yansitmaktadir.

Bu güzel kentimizin dogal dokusunun, tarihsel ve kültürel zenginliklerinin, çagdas kimliginin korunmasi ve Izmir'in gelecege tasinmasi konusunda herkese sorumluluk düstügüne inaniyorum.

Tarihi Kentler Birligi'nin Izmir bulusmasi, bu amaç dogrultusunda önemli bir islevi yerine getirmektedir.

Tarihi Kentler Birligi etkinlikleriyle, zenginliklerimizin farkina varilmasi, bunlarin korunmasi konusunda toplumdaki duyarliligin gelismesine ve yurttaslarin bilinçlendirilmesine ve dogru yönlendirilmesine büyük katkida bulunmaktadir.

Birligin gerçeklestirdigi çalismalar ve yasama geçirmeyi planladigi tasarilar, ülkemizin sahip oldugu zengin mirasin gelecege tasinmasi konusunda iyimser olmamizi saglamaktadir.

Kentlerinin geçmisten günümüze ulasan tarihsel mirasina sahip çikarak onu koruyan ve bu yararli çalismalarindan dolayi Tarihe Saygi Ödüllerini almaya hak kazanan yerel yönetimleri, kisi ve kuruluslari kutluyor, çabalarinin diger kentlerimizdeki yurttaslarimiz için de örnek olmasini diliyorum.

Zengin birikimimizin böyle duyarli yaklasimlarla sonsuza kadar yasatilmasi, insanligin tüm kültürlere saygi gösteren, uygarliklarin tarihsel yapitlarina sahip çikan, demokrasiyi özümseyen barisçi bir kimlige kavusmasi dilegiyle, hepinize saygilar sunuyorum.