“SUR-U SULTANİ” RESTORE EDİLİYOR | ÇEKÜL

“SUR-U SULTANİ” RESTORE EDİLİYOR

20.02.2008

Topkapı Sarayı’nı çevreleyen surların “Sur-u Sultani” olarak bilinen otuz metrelik bölümünün restorasyon çalışmalarına geçtiğimiz günlerde yapılan tören ile başlandı. Restorasyon alanında yapılan inceleme gezisine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de katıldı. 

Osmanlı Devleti’nin 380 yıl idare merkezi ve resmi ikametgahı olarak kullandığı Topkapı Sarayını çevreleyen “Sur-u Sultani” olarak bilinen bölümde restorasyon çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen restorasyon alanında incelemelerde bulundu.

Ertuğrul Günay yaptığı açıklamada “İstanbul’un deniz surları çerçevesinde bir çalışma başlatacağız. Bu bir başlangıçtır. Bu projeyi önümüzdeki süreçte kesintiye uğratmadan geliştirmeye çalışacağız. Surlardaki restorasyon çalışmalarını ise 210 günde bitirmeyi hedefliyoruz,” dedi.

Şimdilik sadece otuz metrelik bir alanın restore edileceğini açıklayan yetkililer, bu ön çalışmanın ardından surların nasıl yapılacağına karar verileceğini söyledi.   

Prof. Dr. Metin Sözen ise surların hassasiyetle ve gerçekçi onarılması gerektiğini vurguladı. Sözen UNESCO ile ilgili sorulan sorulara ise “UNESCO’yu önce bizim içimize sindirmemiz gerekiyor. Sonra da uluslar arası kuruluşların bizden beklentilerine yanıt vermemiz gerekiyor. Ayrıca kendi UNESCO’muzu kuracak kadar bilinçli olmamız, kendi varlık nedenimizi, kültür varlığına bakış nedenimizi de uluslar arası boyutların ötesinde görmemiz gerekiyor,” dedi.

“SUR-U SULTANİ”
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478’de yaptırılan Topkapı Sarayı, Sultan Abdülmecid’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 yıl devletin idare merkezi ve Osmanlı sultanlarının resmi ikametgahı oldu.

Şehrin birinci tepesinde “Zeytinlik” adlı bölgede kurulan Topkapı Sarayı, bin 400 metrelik bir surla çevrildi. Haliç ve Marmara kıyılarında, şehri çeviren Bizans çağı kıyı surlarıyla birleşen bu surlara “Sur-u Sultani” adı verildi.
Kara yönünde şehri koruyabilecek durumda olan ve “Topkapı Surları” da denilen Sur-u Sultani’de, yirmi beşi dört köşeli 28 kule vardı. Marmara tarafındaki “Otluk Kapısı” ve Haliç tarafındaki “Demirkapı”dan başka küçük ölçüde 5 koltuk kapısı olan surun ana girişi, Ayasofya arkasındaki Bab-ı Hümayun oldu.