SİLLE KENT ATÖLYESİ AÇILDI | ÇEKÜL

SİLLE KENT ATÖLYESİ AÇILDI

31.07.2009

ÇEKÜL Vakfı’nın başlattığı “Kent Atölyeleri” hareketi kapsamında, Konya Sille'de 175 yapı ustasının eğitim alacağı “Sille Kent Atölyesi”nin açılışı 29 Temmuz tarihinde yapıldı.

Kent Atölyesi, yerel kaynakların örnek ortaklığıyla Konya Büyükşehir Belediyesi, İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı ve ÇEKÜL Vakfı tarafından kuruldu.

ÇEKÜL Vakfı’nın tarih, çevre ve kültürel dokunun korunması için yirmi yıldır attığı somut adımlardan bir tanesi de “Kent Atölyeleri” hareketini başlatmak olmuştu. Koruma faaliyetlerinde, geleneksel yapıların onarımı aşamasında, yapı ustalarının yetersizliği dikkat çekmekteydi. Ustaların yitirilmesi, geleneksel yapı malzemelerinin de zamanla yok olmaya başlaması demekti. Taşın, ahşabın, toprağın dilinden anlayan ustaların günümüzde de ustalıklarını sergilemesi koruma gönüllülerinin hedefiydi. Bu hedef çizgisinde Gümüşhane, Söke ve Ağırnas’ta açılan Kent Atölyeleri’nden sonra Sille Kent Atölyesi’nde daha çok ustaya ulaşılarak kapsamlı bir eğitimin verilecek olması önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Atölyelerin açılmasıyla, geleneksel sanatların uzman ellerde uygulanması, terk edilmeye yüz tutmuş değerlerimizin, incelikli ve özgün birer yaşam zenginliği olduğunun toplum tarafından da algılanmasını sağlayacak.

Ustalar Eğitim Almaya Başladı
Sille Kent Atölyesi’nde 175 usta restorasyon eğitimi almaya başladı. Eğitimlerde dülger ustalığı, ağaç işçiliği, soğuk demir, duvar işçiliği, taş ve kerpiç işçiliği ile sıva ve boya işçiliği konusunda 6 ay eğitim verilecek.

Eğitimi tamamlayan ustalar,  Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı tarafından yürütülecek olan 'Sille Koruma Yaşatma Çalışmaları'nda Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından istihdam edilerek, “Mevlana Kültür Vadisi” projesinde ustalıklarını sergileyecek. Kazım Karabekir caddesiyle Mevlana Kültür Merkezi arasındaki tarihi dokunun restorasyonu, Sille Kent Atölyesi ustalarına emanet edilecek.

Sille Kent Atölyesi açılışına, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Büyükşehir Belediye Meclis üyesi şehir plancısı Fatih Yılmaz, Konya Mimarlar Odası temsilcileri, ÇEKÜL Konya temsilcisi mimar Osman Nuri Dülgerler, Konya İŞKUR yetkilileri, Milli Eğitim İl Müdürlüğü yetkilileri, usta öğreticiler, eğitimciler ve kursiyerler ile ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, ÇEKÜL Vakfı YDK Üyesi Faruk Göksu, ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreter Yardımcısı Ece Müftüoğlu Narcy katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Kent Atölyeleri hareketinin Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelişerek bugünlere geldiğini belirterek, “Burada gördüğünüz Kent Atölyesi örneği, en gelişmiş örnektir. Türkiye kadrolarını geliştirmek ve boşluğu doldurmak zorundadır. Bu boşluk dolduğunda Türkiye’de düzeyli bir yaşam alanı oluşacak ve Konya farklı bir yer olarak karşımızda duracaktır. Buradan yetişenlerin gücüyle 30 Haziran 2010’da Sille’nin ayağa kalktığını görmek istiyorum. Sille’nin Türkiye’nin kültürel ortamına armağan edilmesini istiyorum. Ortaçağ’ın aydınlık yüzü Konya bu alanda değişim ve dönüşümün odak noktası olmalıdır,” diyerek yapı ustalarına başarılar diledi.