Silifke ve Şehitkâmil kentlerinde kültürel miras eğitimi | ÇEKÜL

Silifke ve Şehitkâmil kentlerinde kültürel miras eğitimi

11.01.2012

2011 yılının son ayında Kültür Elçileri Projesi kapsamında Silifke ve Şehitkâmil kentlerindeydik.

Silifke’de yağmur düğünü

Silifke, kültürel mirasını, kent belleğini yaşatmak için emek veren kentler arasında. Mersin’e bağlı olan kente, kültürel miras eğitimi vermek için giden ÇEKÜL gönüllü eğitimcileri Ahmet Abakay, Deniz Can ve Ayşe Bulduk Gazipaşa İlköğretim okulundan 24 öğrenciyle buluştu.

Silifke’nin mimarisi, arkeolojisi, doğal mirası ve yaşam kültürü yerel uzmanlar eşliğinde öğrencilerle paylaşıldı. Yöreye ait yağmur düğünü ritüeli ve kazan kulpu isimli oyun ile ilk kez tanışan Kültür Elçileri, yöresel yemekler ve sözlü anlatım örneklerinden manileri de öğrendi.

Biyolog Tuğba Kır Özkan doğal yaşam, müze müdürü İlhame Öztürk arkeoloji, mimar Esen Tol kent mimarisi, Mustafa İnceoğlu yaşam kültürü konularında, ÇEKÜL Mersin temsilcisi mimar Semihi Vural ve fotoğraf sanatçısı Bülent Akbaş ise “Kilikya Taşları” isimli saydam sunumlarıyla eğitime yerelde destek veren uzmanlardı. ÇEKÜL gönüllüsü müzik yapımcısı Haluk Polat ise Kültür Elçileri ile müzik atölyesi gerçekleştirdi.  

Yağmur düğünü: Yağmur Duası olarak da bilinir. Genelde bir çocuk, gelin kıyafetiyle evleri gezer ve suyla ıslatılır. Ardından bereketi sembolize eden bulgur, pirinç, mercimek gibi bakliyatları evlerden toplayarak ilerler. Toplanan malzemelerden pişirilen yemek hep birlikte afiyetle yenir.  Bu ritüel yılın bereketli geçmesi için yapıldığı gibi, düğün törenlerinde de yapılır.

Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi’nde ilk eğitim

14 Ocak Cumartesi günü açılışı yapılacak olan Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi, Şehitkâmil Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen Kültür Elçileri eğitimine ev sahipliği yaptı. Fehime Güleç ve Mehmet Adil Kasapseçkin İlköğretim okullarından gönüllü olarak eğitime katılan öğrenciler, Gaziantep’in kültür mirasıyla ilgili sunumlar izledi, inceleme gezilerine katıldı. ÇEKÜL gönüllü eğitimcilerinden Seval Aydın, Zeynep Özdoğan ve Yücel Sofuoğlu, kültür kavramı hakkında bilgi vererek öğrencilerin kentlilik bilinci kazanmaya başlamaları için çeşitli etkinlikler düzenledi.

Zeugma Mozaik Müzesi ve Dülük’teki Mitra Tapınağı’nı merakla inceleyen Şehitkâmil Kültür Elçileri, Kepkep Sokak ve Beymahallesi’ni ise Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile birlikte gezdi; sivil mimari örneklerinde kullanılan taşları, avluları, kabaltıları, sokakların neden dar olduğunu öğrendi. Sarı Konak Bakır Eserleri Müzesi olarak yeniden işlevlendirilen yapı hakkında da bilgi olan Kültür Elçileri, yıkılmak üzere olan tescilli yapıların restore edilerek nasıl yaşamaya devam ettiğini de öğrenmiş oldu.

Fatih Rumevleklioğlu doğal yaşam,  Zeynep Akaya arkeoloji, ÇEKÜL temsilcisi Zafer Okuducu kent mimarisi ve Ali Atalar yaşam kültürü hakkında bilgi vererek eğitime destek oldu.

2008 yılında Gaziantep Kültür Elçisi olan ve şimdi liseye devam eden Eda Kılınç ve Emre Gündüz de eğitime katılarak, yeni Kültür Elçisi arkadaşlarına örnek oldu.  

ÇEKÜL Gaziantep Temsilcisi Zafer Okuducu’nun izlenimleri:

“21-24 Aralık 2011 tarihlerinde şehrimizde gerçekleşen ETİ-ÇEKÜL Kültür Elçileri Programı Şehitkamil İlçe Belediyesi’nin de katkıları ile başarıyla tamamlandı. Bu eğitim sürecinde ÇEKÜL Vakfı’ndan gelen uzman arkadaşların pozitif enerjileri, okullardan gelen gözlemci öğretmenleri, yerelden destek veren uzmanları, bizleri ve en önemlisi Kültür Elçileri’ni son derece olumlu etkilemiştir. Sertifika töreninde Kültür Elçileri ve velilerinin yüz ifadeleri, heyecanları hafızalarımıza kazınacak şekilde yer almıştır.

Ayrıca yine ilki kentimizde gerçekleştirilen ‘Öğretmen Eğitimi’ne katılan hocalarımızın heyecanları ve şevkleri yerelde bu eğitimlerin devam edeceğinin en büyük kanıtıdır. Geçmişi doğru öğretip, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza katkıda bulunup, emeğini esirgemeyen herkese candan teşekkürler.”