SEYHAN’DAN METİN SÖZEN KUDEB BİNASI | ÇEKÜL

Seyhan'dan Metin Sözen KUDEB Binası

29.03.2019


Seyhan Belediyesi, KUDEB’in çalışmalarını yürüteceği Ulucami Mahallesi, Arap Musa mevkisinde bulunan ve Adana’nın sivil mimarisini yansıtan tarihi bir yapıyı restore ederek Prof. Dr. Metin Sözen’in ismini verdi.

1898 yılında inşa edilen ve bir dönem Teşkilat-ı Mahsusa binası olarak kullanılan yapıda, Seyhan Belediyesinin yürüttüğü restorasyon çalışması sona erdi. 200 metrekare olan tarihi yapı 3 kattan oluşuyor.

1990 yılında tescil edilen yapının taç kapısı üzerinde yer alan dört satırlık kitabesi, yapının geçmişiyle ilgili şu bilgileri veriyor:

Maşallah

Eşine az rastlanır Ahmet, eşine az rastlanır sapasağlam bir mekân inşa etti.
 Allah bu mekânı saadet evi kılsın!
Ey İlmî! Tam tarihini şu mısrada (şöylece) yazdı(n):
 « (Şu mekân gerçekten) gönüllere huzur veren altın işlemeli ne güzel bir yapı oldu!»
(3. mısrada geçen İlmī şairin mahlası)

Yapının büyüklüğü, yapıya gösterilen özen, sahibinin eşraftan ve varlıklı bir kişi olduğunu gösteriyor. Adana'da az sayıda sivil mimarlık örneği yapıda taş kaideli, sütunceli, kemerli ve kitabeli taç kapı ile saçaklarında kalem işi dairesel çerçeve içinde maşallah ve tarih yazısı yer alıyor. Sahip olduğu özelliklerle yapı, Adana’nın önemli kültür varlıkları arasında.

Adana’nın tarihi çekirdeği Seyhan’da yürütülen koruma çalışmaları, KUDEB ekibinin disiplinli çalışmalarıyla son yıllarda kentte görünür olmaya başladı. ÇEKÜL Çarşamba Kent Toplantıları, TKB toplantıları, ÇEKÜL Akademi eğitimleri, hibe programları, Özendirme Yarışmaları gibi hem bilgi, eğitim hem kaynak ve tanıtım alanlarında eş zamanlı çalışan Seyhan Belediyesi KUDEB ekibi, tarihi dokunun korunması için yürütülen olumlu politikalar ile başarılı çalışmalar yürütüyor. Tepebağ sit alanında ve çevresindeki mahallelerde yapılan restorasyon, sokak sağlıklaştırması ve çevre düzenlemeleriyle Seyhan canlanmaya başladı.

KUDEB ekibinin işlevine uygun tarihi bir yapıda ve mahallede hizmet verecek olmasının, kentlilerle iletişimin güçlenmesi, koruma ve kentlilik bilincinin gelişmesinde kısa sürede etkili olması kaçınılmaz olacaktır. Tebrik ederiz.