Sami Baydar Yaşam Evi açılıyor! | ÇEKÜL

Sami Baydar Yaşam Evi açılıyor!

14.10.2016

2012 yılında aramızdan ayrılan ressam ve yazar Sami Baydar’ın Merzifon’da son yıllarını geçirdiği ev/atölyesi ÇEKÜL Vakfı ve Merzifon Belediyesinin işbirliği ile onarıldı. 

Sami Baydar Yaşam Evi” ismiyle anı müzesi, sergi salonu, etkinlik ve atölyelerin yapılabileceği bir işlev kazanması hedeflenen evin açılışı 22 Ekim 2016 Cumartesi günü yapılacak.

Kent kimliğinin önemli bir parçası olan Sami Baydar’ın eşyaları, resimleri, kitapları, eskizleri ile evin bırakıldığı haliyle korunması sağlandı.

Sami Baydar’ın evini özel kılan yapısal özellikleri değil, ressamın bu evde yaşamış ve üretim yapmış olmasıdır. ÇEKÜL Vakfı ve Merzifon Belediyesi bu bilinçle Sami Baydar’ın evinde bıraktığı “izleri” korumayı hedeflemiştir.

Türk resim sanatının önemli isimlerinden biri olan Sami Baydar’ın yaşam ve üretim mekânını restore etmek ve kente kazandırmanın yanı sıra, sanatçının eserlerinin tanıtılması, kent ve mahalle ölçeğindeki sanat etkinlikleri, atölyeler için mekân sağlanması da hedeflenmiştir.  

 

Açılış programı

13:00-14:30 Söyleşi ve film gösterimi

        Akif Gülle Kültür Merkezi

15:00 Sami Baydar Yaşam Evi Açılışı

Sami Baydar Yaşam Evi- Yokuşbaşı

 

Sami Baydar kimdir?

Ressam /yazar Sami Baydar çağdaş Türk resim sanatının en saygın ve önemli isimlerinden biridir. Merzifon’da doğup büyümüş, bir dönem İstanbul’da yaşadıktan sonra yine Merzifon’a dönmüş ve bugün onarımını gerçekleştirdiğimiz binayı atölye ve ev olarak kullanmış, 2012 yılında yine bu evde hayata veda etmiştir. Kısa hayatı boyunca ürettiği şiir, öykü ve resimler ile bugün çok geniş bir hayran kitlesine sahiptir.

 

Merzifon kentsel koruma ve canlandırma çalışmaları

ÇEKÜL Vakfı ve Merzifon Belediyesi 2 yıldır, kentin odağındaki 4 mahallede kentsel koruma ve canlandırma çalışmaları yürütüyor. “4Mahalle1Yaşam” projesi kapsamında, sokak sağlıklaştırması, restorasyon, kamusal alan yaratma, mahalle evi oluşturma, kuşaklar arası aktarımın sağlandığı atölyeler gibi hem fiziksel hem sosyal çalışmalar, halkın katıldığı çalıştaylarla yürütülüyor.

Sami Baydar Yaşam Evi, ÇEKÜL Vakfı ve Merzifon Belediyesinin kentsel koruma ve canlandırma çalışmaları kapsamında hayata geçirilmiştir.