REŞADİYE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI'NDAN NOTLAR... | ÇEKÜL

REŞADİYE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI'NDAN NOTLAR...

05.08.2003

Kelkit Platformu - Reşadiye Gezisi -

3 Ağustos 2003 - Pazar sabahı, Reşadiye HAlk Eğitim Merkezi'nde yapılan geniş katılımlı Değerlendirme Toplantısından notlar...


Avniye TANSUĞ

 

 

 

 

 

 

 

Reşadiye Belediye Başkanı Hakkı Ünal “Kaymakamın önderliğinde Belediye ile elele” çıkıldığını vurguladığı “yol”da son üç gündür süren yoğun incelemelerin değerlendirileceği toplantıyı açıyor...

Ferhat Kurtoğlu, Reşadiye Kaymakamı

Kaymakam Kurtoğlu “Sosyal ve ekonomik gelişme için Reşadiye’de tarım ve turizm var. Kaplıca ile alınan turizm payı artmalı. Tarımda kapasite artımı çok önemli. Yem bitkileri ekiminde artış sağlayarak, süt hayvancılığını teşvik edeceğiz. 5000 tonluk bir süt işleme projesi hazırlıyoruz. Ayrıca ekolojik ürünler var. Amacımız bu alanda bir ‘Reşadiye markası’ oluşturmak” diyor ve ilçedeki “Yurt açığı”nın destek beklediğini de ekliyor.

Resul Tosun, AKP Tokat Milletvekili

“Protokol gereği karşınızda olduğum için pek sevindiğimi söyleyemem. Almus’taki Şenlik yerine buraya değerli Metin Hoca’yı dinlemeye geldim... Kelkit Platformu’nu kutlarım. Reşadiye bakir, çok göç vermiş bir ilçe... Göçenler sonradan gelip, villa dikiyor. Hemşehriler doğru yönlendirildiği takdirde villa yerine buradaki eksikliklere katkıda bulunabilirler. Ben gazetecilikten geliyorum. Kalkınma bilinçli olacaksa anlam taşır.” Resul Tosun, Kelkit Platformu’ndan çok önce kamu eliyle başlatılmış ve karmaşık ihaleler dizisi yüzünden bir türlü “kuvveden fiile çıkamamış” bir başka proje için şunları söylüyor: “Ayrıca Kelkit Platformu kadar sevindirici bir proje daha var,i müjdesini vereyim: Yeşilırmak Havzası projesi... Bunun kapsadığı 4 il için bilim adamları, üniversite mensupları buralara gelecekler, buraları gözden geçirecekler, nereye ne tesis yapılacağını söyleyecekler...”

Halit Deveci, Vali Vekili

“...Biz de Valilik olarak Atatürk’ün 7 kez kaldığı evin restorasyonunu yapacağız Tokat’ta. 26 Haziran Ata’nın Tokat’a gelişinin yıldönümü orada yapılır artık! Toplantıya başarılar diliyorum...”

Protokol konuşmaları bitince, sahneye Değerlendirme Toplantısını yönetecek Dr. Mehmet Ünal ve Prof. Dr. Metin Sözen geliyorlar.

Prof. Dr. Metin Sözen, Kelkit Platformu Onur Kurulu Üyesi, ÇEKÜL Vakfı Başkanı

“Türk toplumu yarım yüzyıldır oyalanıyor, cebindeki ‘hüviyet’i ‘kimlik’ zannediyor. Oysa biz Anayasa değiştiğinde ‘doğa ve kültürle varız’ diyen bir anayasa istiyoruz artık” diye söze başlıyor Metin Sözen. “1995’de Türkiye’nin yazarını çizerini, düşünenini Tokat’ta ilk kez topladık, kararlar aldık. Reşadiye de bu bütünün bir parçası. Sayın Milletvekilinin sözünü ettiği Yeşilırmak projesi bürokratik nedenlerle yılllardır gecikiyor. Çünkü yerelde belirlenmemiş bir proje gelişemez.

Kelkit Platformu’nu başlatan 3 ilçeden biri olduğu için şimdi Reşadiye’deyiz. Galatasaray-Taksim yürüyüşü Kelkit Platformu’nun ilk mesajıydı. Geçen yıl ‘Yeşilırmak yeşil kalsın’ dendi. Bu yıl ‘artık kendi topraklarınızdan göçmeyin’ mesajı verilecek.

Platform’un en temel özelliklerinden biri kimsenin kimsenin önüne geçmeden işbirliği yapılması. 15 belediye artık sık sık görüşüyormuş ve işbirliği yapıyorlarmış. Kelkit Platformu arkasında 115 belediye ile Tarihi Kentler Birliği’nin de desteğini buluyor... Şimdi herkesin görüşünü bekliyoruz ve not alacağız!”

Sami Altınkaya, Dünya – CNN-Türk

“Karadeniz’de birlikte iş yapma yeteneği yok. Burada var. Örneğin Ağrı’da, Diadin’de termal su evlere kadar götürüldü. Burada da öyle birşey olsun.”

(Metin Sözen- “Burada da var böyle bir proje” diye Belediye’nin projesini açıklıyor.)

Hami Fidanoğlu, Kültur

“Reşadiye kitabında Havza’nın tarihi farklı anlatılmış. Bunun yerine sağlam bir broşür daha işlevsel olur. Doğa güzel ama doğal hayat yavaş yavaş bozulmaya başlamış. Şu aşamada durdurulabilirse, Reşadiye uluslararası arenaya bile taşınır. Havza dışında yaşayan hemşehrilerin ilgisi buraya çekilmeli. Kitlesel turizmden kaçınmalı, burada pekala eko-turizm yapılabilir.”

Ekrem Karabay, Reşadiyeli

“Burada kalan kısım cahil. Okuryazarlar göçtüler. ‘Devlet elini uzatacak’ diye bekleniyor. Biz herşeyi Ankara’dan çözmeye çalışıyoruz. Hükümetlerin tez tez değiştirilmesi ise çok kötü. Tam projeyi sunuyoruz. Hükümet değişiyor.”

(Dr. Mehmet Ünal – “Ekrem Amca, işte bu yüzden sivil bir organizasyon kurduk ya. Kendi sorunumuzu kendimiz çözeceğiz artık...”)

Ekrem Karabay –
“Ama artık üretim de durdu. Misal; bundan 15 yıl önce Ankara’ya 15-20 kamyon hayvan götürürüdük şimdi 1 kamyon götürüyoruz.”

Prof.Dr. Selçuk Erez – Kelkit Platformu Danışma Kurulu Üyesi
“Reşadiye’nin şanssız olduğu şeyler var. Birinicisi eski eser yok, ikincisi dışarıdan gelen 5 katlı ev yapıyor, üçüncüsü turiste alışık değil. Avantajları ise,doğa, orman ve hava. Bu koşullarda bildiğimiz anlamda turizm zor. O zaman organize av turizmi yapılabilir. Almanların yaptığı gibi. O zaman halk da turizme alışıyor. Bir geyik üretme çiftliği kurulabilir mesela.” (Selçuk Erez “Bir hocam burada hükümet tabipliği yapmıştı” diyerek, bir Reşadiyeli’nin hocasına yazdığı mektuptan alıntılar okuyarak, “cahil” denen halkın aslında ne kadar “arif” olduğunu kanıtlıyor.)

Mehmet Ata Tansuğ - Kelkit Platformu Danışma Kurulu Üyesi

“Reşadiyeli dostlara selam. Kaynak deyince hemen para anlaşılmamalı.Günümüzde insan kaynağının rolü de önemli. Getirilen maddi kaynak insan kaynağı ile dengelenmezse onun adı ‘iane’ olur. İnsan eksiğinin giderilmesi için göçenleri geri getirmeli. Bunu unutmadan planlama yapmalı.”

Reşadiye Eski Belediye Başkanı

“Taksim’de Reşadiye’yi kıl çadırın içinde temsil ettik. İstanbul’a göçen Reşadiyeli’ler bize acaip tepki gösterdi. Biz kıl çadırda mı yaşıyoruz diye.”

Güngör Uras – Öğretim Üyesi, Yazar

“Reşadiye’de toplantı öncesi yaptığım gözlemlerin sonucu şöyle:

1- Salt Reşadiye zor, konu Kelkit Platformu içinde ele alınmalı

2– Reşadiye’nin ve benzeri kentlerin en önemli varlığı doğal çevre. Oysa yavaş yavaş bir beton kirliliği etrafı sarıyor. Bu yörenin sunumunu engeller.

3- Üretimi artırmak, mutluluğu artırmak demek. Neyin üretileceğine en iyi kararı buralılar verir.

4- Bilinçlenme önemli. Bu olunca yöre insanı elele verebiliyor.”

Mehmet Önder- Reşadiye İş Eğitim Dayanışma Derneği Başkanı

“Biz eğitim ve işadamlarını örgüteyenler olarak Platform’a ve Reşadiye’ye her türlü desteğe zaten hazırız. Önemli olan projeler...”

Avniye Tansuğ- Kelkit Platformu Danışma Kurulu Üyesi

“Bilgi Çağı’nın elektronik iletişim ortamı İnternet’i unutmayalım. Bu ortamdan sadece haberleşme için değil, üretimin canlanması için eğitim ve elektronik ticaret bağlamında yararlanmak çok kolay. Tıpkı Uçhisar’da örneğinde ölmüş bir yöresel sanat, kilimciliğin canlandırılıp, bütün dünyaya satış yapılan www.kilimwomen.com olduğu gibi. Bu yöredeki halı tezgahları boş duruyor. Dün Kuzbağı’da Mehmet Tansuğ saptamış; ‘cicim’ler için çıkrıklarda ‘orlon’ kullanılıyor. Yazmaların oyaları artık pamuk yerine naylon iplikle yapılıyor. Kentsoylu bunları istemiyor, özgün olanı arıyor...Ayrıca hemen resadiye.org, net ve com alan adları alınıp, kapsamlı bir Reşadiye web sitesi yapılmalı...”

(Tansuğ’a bu sırada “Mavibilgisayar Internet Cafe” desteğinde hazırlanmış bir web adresi iletiliyor: http://www.resadiye.gen.tr.tc/ )

Dr, Mehmet Ünal – “Halk buna çok hazır oysa.”


Hakkı Ünal – Reşadiye Belediye Başkanı

“İller Bankası’na borçlandık. Kaynak aktarımı gerekli. Termal turizm tesisine halk da satılacak turistik hatıra eşyası getirmeli.”

Dr.Hasan Avşar

“İstanbul’da somut projelerimiz var.”

Ferhat Kurtoğlu- Kaymakam

“Görüşleri aldık. Şimdi sıra bizde! Çok çalışmamız gerek...”

Prof. Dr. Metin Sözen

“İyiniyet iyi birşeydir ama bilinçle pekişmediği zaman yanlışa dönüşebilir. Pamukkale ağardı, çünkü artık üzerinde yol yok. Burada da güzelim göllerin etrafında abuk sabuk yapılar olmayacak. Doğa ve kültürün bir arada olmadığı yerde kalkınma da olamaz. Hepinize başarılar diliyorum!”

Toplantı bitiyor ve kafile Turhal'a hareket etmeden önce yukarıdaki hatıra fotoğrafı çekiliyor...


Not: Bu toplantıdan sonra İstanbul'dan gelen kafile Turhal Kaymakamı'nın çağrısı üzerine Turhal'a da uğrayacağından ve tıpkı gelirken olduğu gibi İstanbul'a otobüsle ve gece yolculuğuyla dönüleceğinden 2 saat olarak belirlenen toplantı süresinde grup içinden görüş belirtemeyenler oldu...  Onların ve dileyen her katılımcının görüşlerini almak için -tüm ÇEKÜL ilintili yolculuklarda olduğu gibi- bir Otobüs Forum yapıldı. Otobüs Forum notlarını da, http://cekul.blogspot.com adresindeki ayrıntılı fotoğraf dizisinde bulacaksınız... Ayrıca bu toplantıda bulunup da notlara eklenmesini istediğiniz ek içerik varsa mailto:[email protected] veya doğrudan bana (mailto:[email protected] ) iletebilirsiniz...