ÖDEMİŞ’TE, CUMHURİYET’İN İLK OTELLERİNDEN YILDIZ OTELİ RESTORE EDİLİYOR | ÇEKÜL

ÖDEMİŞ’TE, CUMHURİYET’İN İLK OTELLERİNDEN YILDIZ OTELİ RESTORE EDİLİYOR

06.03.2008

İzmir’in Ödemiş İlçesi’nde, Cumhuriyet döneminin ilk otellerinden biri olan Yıldız Oteli ve yanındaki Keçecizade Hanı’ın bulunduğu, ve geçen yüzyılda ekonominin ve siyasetin nabzının attığı yer olarak bilinen “Yıldız Çarşısı” restore ediliyor.


Tarihi Yıldız Oteli

İlçenin en eski yerleşim merkezi olan Yıldız Çarşısı’nda bulunan, Ödemiş’in kurtuluş destanında tarihi kararların alındığı Yıldız Oteli ile çevresi, bir zamanlar Kendirpazarı olarak bilinen ve deveci hanlarının yer aldığı canlı bir ticaret merkeziydi.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Yıldız Çarşısı'ndaki Yıldız Oteli ile hanın, 90 yıl önceki dönemin ihtişamına kavuşturulması için restorasyon çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Badem, tarihi han ve otelin restore edilmek üzere geçen yıl Belediye tarafından satın alındığını açıkladı. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in de desteğiyle hazırlanan projeyle Yıldız Çarşısı’nın bir kültür merkezine dönüştürülmesi ve kentin yaşayan alanlarından olması bekleniyor. Başkan Badem, Ödemiş'teki eski binaların kurtarılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, daha önce tarihi Arasta Çarşısı için İzmir Valiliğince hibe edilen 600 bin YTL'ye ek olarak, Belediye’nin sağladığı destekle, toplam 1 milyon YTL’lik bir bütçeye ulaşıldığını da açıkladı.


Tarihi Yıldız Çarşısı

Yıldız Oteli ve handa sergilenecek tarihi malzemeler konusunda Ödemiş halkından destek beklediklerini söyleyen Badem, “Ödemişli hemşerilerimizin elinde bulunan eski fotoğraf, haber arşivi, ayna, koltuk gibi çeşitli ev eşyası, tarihi kostüm, elbise, duvar saati, komedin ve benzeri eserlerin tarihi handa sergilenmesi için bir çağrı yaptık. Geçmişi yaşatmada önem taşıyan projeyle kent belleğinin buraya taşınmasını amaçlıyoruz. Bize getirilecek eserler ve eşya, noter aracılığıyla teslim alınacak ve eserleri hediye eden vatandaşın ismi yazılacak,” dedi.

Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş'in yetiştirdiği değerlerden olan Şükrü Saraçoğlu ile Atatürk'ün silah arkadaşlığını, doktorluğunu yapan Mustafa Bengisu ve Alim Efe'nin eşyalarını da Yıldız Oteli'nde korumak ve sergilemek istediklerini sözlerine ekledi.

Necip Fazıl Kısakürek’in, İş Bankası müfettişiyken kaldığı Ödemiş'teki Yıldız Oteli, şairin  Paris’te yazdığı ‘Otel Odaları’ şiirine de esin kaynağı olmuştu. 1927 yılında açılan Yıldız Oteli, yazarın İzmir Ödemiş’e her geldiğinde uğradığı bir mekanmış. Döneminin yöredeki en lüks ve popüler oteli olan Yıldız Oteli, Safiye Ayla, Zeki Müren, Adnan Menderes gibi sanat ve siyaset hayatının simalarını da ağırlamış zamanında.

Neoklasik mimarinin Ege’deki ilk örneği olarak Yıldız Oteli, Sanayi-i Nefise Okulu mezunu bir mimar olan Mario Efendi’nin eseri. Yüksek tavanlı, sarkma floresanlı muhteşem bir lobiye sahip. Perdeler, kadife aplikler, aynalı dolaplar, halılar, simgeli karyolalar, konsollu aynalar Yıldız Oteli için özel yapılmış. Otelin altında ‘Müzisyenler ve Çobanlar Kahvesi’ varmış. Arka tarafında ise en az otel kadar ihtişamlı, 1800’lerde yapılmış Keçecizade Hanı bunuyor. Aslında otel, hanın yıkılan kısmına inşa edilmiş.

Doksan yıllık “Yıldız Çarşısı” şimdi eski günlerine kavuşacağı günü bekliyor.